Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Plakaly celý den.“ Školačky se těšily na soutěž v robotice v USA, nedostaly víza

Autor: nka - 
5. července 2017
09:30

Zklamáním skončila několikaměsíční snaha šestičlenného týmu afghánských dívek, které se ve Spojených státech chtěly zúčastnit mezinárodní soutěže v robotice. Dívky dvakrát podnikly nebezpečnou 800kilometrovou cestu do Kábulu kvůli vízům, ta jim ale americká ambasáda nakonec neudělila.

Středoškolačky se přihlásily do mezinárodní soutěže v robotice, při níž se v červenci ve Washingtonu utká stovka týmů z celého světa. Při konstruování svého robota se děvčata potýkala s řadou obtíží. Zatímco ostatní týmy dostaly zásilku se součástkami v březnu, afghánské soutěžící balík převzaly až před třemi týdny, protože jim ho kvůli obavám z podpory terorismu zadrželi celníci. Dívky proto část robota ukutily podomácku z dostupných materiálů.

Video: Soutěže se zúčastní stovka týmů z celého světa

Studentky navíc hned dvakrát musely vážit nebezpečnou cestu napříč válčící zemí, 800 kilometrů ze západoafghánského Herátu do metropole Kábulu, aby podstoupily vízový pohovor nutný k povolení ke vstupu do Spojených států.

Když byl robot, který umí třídit míčky, konečně hotov, dívky se radovaly a těšily se na cestu do Washingtonu. Ke svému smutku se ale na poslední chvíli dozvěděly, že jim americké úřady týdenní vízum udělit odmítly. „Plakaly celý den,“ popsala programátorka Roya Mahboob, pod jejímž vedením studentky na robotu pracovaly. „V Afghánistánu je robotika odvětvím, jemuž dominují muži. Ty dívky chtěly ukázat, že i v takhle mladém věku dovedou něco zkonstruovat,“ dodala.

Americké ministerstvo zahraničí důvod odmítnutí víz nekomentovalo. Podle pořadatelů soutěže ale týmy ze Súdánu i Sýrie povolení ke vstupu do země dostaly. Robot nyní do Spojených států poletí sám a dívky jej budou moci sledovat alespoň na dálku přes Skype.

tgbg ( 5. července 2017 12:20 )

No, nedivím se. Rusko , které založilo Islámský stát a Taliban, je jistě dobře vycvičilo k terorizmu a výrobě bomb.

sores ( 5. července 2017 10:20 )

Je to jen dobře že ty černé strašidla dopadly jak dopadly,ať se nikam necpou pokud nebudou vypadat jako lidi a ne strašidla!

barunka172 ( 5. července 2017 10:03 )

To je tak dojemný příběh, proplakala jsem třetí kapesník...

krat5 ( 5. července 2017 10:02 )

Digitt ( 5. července 2017 09:42 )

To je dobrej blábol tyhle tak maximálně plácat chýše z oslích hoven a nejblíž se k technice přiblíží, když jim na tělo připevní pás s výbušninou...

Zobrazit celou diskusi