Na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity začne 27. ročník Mezinárodní matematické soutěže Vojtěcha Jarníka, která je nejstarším matematickým kláním v Evropské unii. „Akce patří mezi velmi prestižní soutěže, jejichž výsledky zohledňují firmy a univerzity u uchazečů o zaměstnání nebo doktorské studium. Letošní ročník přilákal nejlepší studenty matematiky z desítek univerzit z Evropy, ale i Gruzie nebo Argentiny,“ uvedl mluvčí univerzity Adam Soustružník.

Soutěž začínala s počtem do deseti účastníků maximálně ze dvou českých univerzit. „V loňském roce soutěžilo 154 studentů z 35 univerzit 16 států Evropy. Vidím za námi kus práce a současná dynamika soutěže celou organizaci stále žene kupředu,“ řekl jeden z hlavních organizátorů soutěže a člen pořádající Katedry matematiky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Jan Šustek.

Zkuste si to!

Na přípravě soutěže se podílejí také studenti univerzity. Pokud si i vy chcete zkusit své matematické dovednosti, ukázku příkladů najdete ZDE

Soutěž trvá čtyři hodiny, výsledky se soutěžící dozví v sobotu. Pro účastníky je nachystán i doprovodný program. Kromě poznávání Ostravy se mohou těšit například i na odbornou přednášku rumunského matematika a odborníka na teorii čísel Floriana Lucu.

Kdo byl Vojtěch Jarník?

Vojtěch Jarník (1887 až 1970) vystudoval matematiku a fyziku na Karlově univerzitě v Praze. Hlavním tématem jeho výzkumu byla teorie čísel. Projevoval zájem o historii matematiky a věnoval se přitom studiu díla Bernarda Bolzana. Jarník byl rovněž předsedou matematicko-fyzikální sekce Československé akademie věd.

Video: Ne každý má na matematiku talent. Podívejte se na útrapy malého žáčka nad elementárním příkladem.