Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unesení novináři v Kolumbii jsou na svobodě: „Naši únosci byli moc milí“

Autor: mah, ČTK - 
24. června 2017
11:01

Pátrání po biologické matce kolumbijské dívky, kterou adoptovali nizozemští rodiče, se pro dva novináře změnilo v mnohem větší dobrodružství. Začátkem tohoto týdne je unesla povstalecká skupina Vojsko národního osvobození (ELN). V zajetí povstalců ale neskončili na dlouho. Kancelář kolumbijského ombudsmana a nizozemské ministerstvo zahraničí v sobotu informovali o tom, že oba byli propuštěni a jsou v dobrém zdravotním stavu. O situaci informovala agentura AFP.

„ELN dva nizozemské novináře předala delegaci ombudsmana … v departamentu Norte de Santander,“ uvedla kancelář ombudsmana na svém twitterovém účtu. Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders uvítal „dobrou zprávu“ o propuštění žurnalistů.

„Bylo to těžké, ale naši únosci byli velmi milí, chovali se s respektem,“ řekl podle agentury DPA 62letý novinář Derk Johannes Bolt. Televize KRO-NCRV, pro niž žurnalisté pracují, uvedla, že za jejich propuštění nebylo zaplaceno žádné výkupné.

ELN od letoška jedná s vládou o míru. Tyto rozhovory ale zatím nepokročily mimo jiné právě proto, že některé jednotky povstalců pokračují v únosech, prostřednictvím kterých pak financují svoji činnost.

Dva Nizozemci, novinář Bolt a kameraman Eugenio Follender (58), byli uneseni na severu Kolumbie u hranic s Venezuelou v pondělí. Podle kolumbijského tisku pátrali po biologické matce kolumbijské dívky, kterou před lety adoptovali rodiče z Nizozemska.

Ultralevicová skupina ELN má nyní asi 1500 bojovníků a je poslední činnou guerillou v Kolumbii. Větší povstalecká skupina FARC s vládou loni uzavřela mírovou dohodu, na jejímž základě by právě tento měsíc mělo skončit odzbrojování jejích členů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi