Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Kolumbii chystají dohodu s dalšími povstalci. Země je po letech blízko míru

Autor: Alexandr Božilov - 
11. října 2016
14:50

Nobelovu cenu za mír získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos díky mírové dohodě s levicovými povstalci z hnutí FARC. A teď se v zemi rýsuje další výrazný úspěch. Kolumbijská vláda se dohodla na zahájení mírových jednání také s druhou největší povstaleckou skupinou v zemi, Národní osvobozeneckou armádou (ELN).

Neformální rozhovory mezi zástupci vlády a levicovými povstalci z ELN začaly už před třemi roky. Dohoda o začátku mírových rozhovorů vznikla ale až poté, co povstalci splnili podmínku vlády a propustili dva dlouhodobě zadržované rukojmí. Tři další rukojmí by měli rebelové propustit před začátkem jednání, které má odstartovat 27. října.

Rozhovory budou probíhat na neutrální půdě v ekvádorském hlavním městě Quitu. Na celý proces budou dohlížet nezávislí pozorovatelé z Venezuely, Norska, Kuby, Chile, Brazílie a Ekvádoru.

Ultralevicová skupina ELN vznikla v roce 1964 a inspirovalo ji vítězství revoluce na Kubě. Nejvýznamnějším vůdcem ELN byl španělský kněz Manuel Pérez, který vedl hnutí více než dvacet let.

Pozoruhodné spojení levicových povstalců s církevním představitelem se projevilo především tím, že se ELN na rozdíl od FARC snažila vyhýbat obchodu s drogami. Skupina se zaměřovala především na útoky proti ropnému průmyslu a únosy politiků a cizinců. V dobách největší slávy organizace se její počet bojovníků odhadoval na 5000. Dnes má ELN asi 2000 příslušníků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi