Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Náhlá smrt prezidenta Vanuatu. Dostal infarkt, zemřel v nemocnici

Autor: ČTK - 
18. června 2017
13:55

Prezident malého tichomořského státu Vanuatu Baldwin Lonsdale v sobotu náhle zemřel na infarkt ve věku 67 let. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na list Vanuatu Daily Post.

„Národní vlajka byla stažena na půl žerdi,“ napsal deník, podle kterého prezident zemřel v ústřední nemocnici v hlavním městě.

„Vanuatu ztratilo jednoho ze svých největších vůdců,“ prohlásil dlouholetý poslanec Sela Molisa v novozélandském rozhlase.

Lonsdale býval úředníkem, než se stal knězem anglikánské církve. Prezidentem byl zvolen v září 2014. Tuto funkci, vnímanou jako ceremoniální, dokázal silně pozdvihnout v očích spoluobčanů svými iniciativami po ničivé tropické bouři Pam, která na počátku roku 2015 zasáhla Vanuatu. Na souostroví, které se skládá z asi 80 ostrovů se 270 000 obyvateli, si vyžádala 11 mrtvých.

O půl roku později Lonsdale dokázal vyvést zemi z velké politické krize poté, co půlka vlády v čele s jejím předsedou čelila obvinění z korupce. Ale předseda parlamentu, který byl do aféry také zapleten, využil pravomocí hlavy státu – vzhledem k tehdejší prezidentově cestě do ciziny – a udělil sobě a dalším politikům amnestii, připomněla agentura AFP. Lonsdale po návratu do vlasti rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby, které skandálem pošramocená vláda prohrála.

„Byl tvrdý a nenechal se oklamat,“ zdůraznil Molisa. „Vanuatu přišlo o skvělého vůdce,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi