Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ráj z Pána prstenů je zemí sebevrahů: Dospívající si houfně sahají na život

Autor: ČTK, bk - 
17. června 2017
13:05

Nový Zéland má nejvyšší sebevražednost mladistvých z 41 ekonomicky nejrozvinutějších zemí světa. Upozornila na to nová zpráva Dětského fondu OSN (UNICEF). Dlouhodobý problém, který řeší i vláda, se stal politickým tématem před zářijovými všeobecnými volbami, napsal zpravodajský server BBC.

UNICEF zkoumal sebevražednost u lidí mezi 15 až 19 lety. Na Novém Zélandu vyšel poměr 15,6 sebevraždy na 100 000 obyvatel, což je dvakrát více než v USA a téměř pětkrát tolik co v Británii. Česko je v tabulce na 17. místě s poměrem 6,6 sebevraždy na 100 000 obyvatel. Nový Zéland se v čele smutné statistiky objevil opakovaně.

Šetření se provádělo v 35 členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a v šesti zemích Evropské unie, které v OECD nejsou.

Nelichotivé prvenství má podle expertů na svědomí souhra řady sociopatologických jevů. Vysoká sebevražednost souvisí s dětskou chudobou, četnými těhotenstvími mladistvých a velkým množstvím rodin, kde dochází k násilí či zneužívání dětí. Ostrovní stát v Tichém oceánu patří také mezi země, kde je hojná šikana ve školách.

Novozélandské statistiky ukazují, že nejvíce si berou život mladíci z řad domorodých Maorů. Míra sebevražednosti u maorských mužů ve všech věkových skupinách je zhruba 1,4krát vyšší než u ostatní populace. Podle odborníků tak řešení musí zohlednit i komplikované dědictví kolonizace a pravděpodobné přetrvávání rasismu.

UNICEF zkoumal sebevražednost u lidí mezi 15 až 19 lety. UNICEF zkoumal sebevražednost u lidí mezi 15 až 19 lety. | UNICEF

Dlouhodobý problém přiměl novozélandskou vládu vydat v dubnu návrh národní strategie prevence sebevražd. O dokumentu se hojně diskutuje a veřejnost k němu může vyjadřovat připomínky.

Experti se shodují, že je třeba nasměrovat více peněz do podpůrných služeb, které pomáhají lidem projít těžkým obdobím dospívání. Příkladem je zvláštní poradenská linka pro dospívající, jež si stěžuje, že se pro nedostatek kapacit nemůže věnovat všem volajícím.

Českem v dubnu otřásl případ dvou mladých dívek, které se společně rozhodly ukončit svůj život a skočit pod vlak.

Video  „Dneska to všechno skončí,“ vzkázala děvčata a vyšla vstříc vlaku.  - Karel Kopáč, Aktu.cz, Matěj Šrám, Dagmar Čechová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi