Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mirza zachránil tisíc sexuálních otrokyň: Islamisté znásilnili i 9letou holčičku

Autor: pet, info.cz - 
13. června 2017
10:35

Islámský stát je pověstný unášením i mučením dívek a dětí. Jeho praktiky jsou otřesné, v jeho zajetí umírají ročně stovky sexuálních otrokyň i dalších obětí. Mezi nimi jsou často členové jezídské komunity. Právě ty se snaží hájit Iráčan Mirza Dinnayi. Podařilo se mu už zachránit více jak 1000 lidí, které převezl do Německa. Mezi nimi i Lamíju Adži Bašárovou, která si letos za obhajobu lidských práv a základních svobod odnesla Sacharovovu cenu. Jak se s příběhy znásilněných a mučených žen Mirza vyrovnává a co plánuje dále? O tom informoval web Info.cz

Víte přesně, kolik žen a dětí se vám podařilo zachránit a přesunout do Německa?

Během dvou let, co program běžel, jsme převezli asi 1100 žen a dětí.

VIDEO: Jak to vypadá uvnitř vězení IS v Mosulu?

Zachránil jste více než 1000 jezídských žen, kterým se podařilo utéct z rukou bojovníků IS. V zajetí si prožily muka – byly prodávány a sexuálně otročeny. Vzpomínáte si na okamžik, kdy jste věděl, že nemůžete stát s rukama u pasu, a musíte něco udělat?

V létě 2014 Islámský stát zaútočil na oblasti, kde žijí jezídi, a jejich vesnice zcela srovnal se zemí. Většině lidí se podařilo utéct a skrýt se v horách, které ale byly v obležení bojovníků IS. Jezídi tam zůstali a nemohli dělat vůbec nic. V tu dobu jsme odstartovali první humanitární pomoc, kterou jsme vozili iráckou helikoptérou do hor. Spolupracoval jsem s nimi jako dobrovolník. Vozili jsme jim tam jídlo a pití. V nutných případech jsme odtamtud odváželi i lidi.

Pamatuji se ale naprosto jasně na jeden okamžik, který byl pro mne rozhodující. Bylo to 12. srpna, kdy naše helikoptéra narazila do skály. Byl jsem zraněn a odvezli mne do nemocnice. Měl jsem štěstí, protože ze 100 možných variant, kdy helikoptéra spadla, by 99 z nich bylo pro nás, co jsme byli na palubě, smrtících. V takový moment jsem si řekl, že můj život byl možná zachráněn pro to, abych pomáhal druhým a dělal dobré věci.

CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE NA INFO.CZ

ivuska1 ( 13. června 2017 12:51 )

sores: souhlas, vystizne

sores ( 13. června 2017 12:19 )

Taková zvěrstva znásilňovat ženy a děti by byla urážka zvířete říci že jsou jako zvíře. Jsou to bestie a zrůdy z těžkého středověku, vývoj mozku se jim zastavil v pubertálním věku a dál se nedostali. Nahnat je do plynu jako to dělal Hitler ať zmizí z planety!

Zobrazit celou diskusi