Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Důchodkyně si v autobusu skřípla hlavu. Muslimka krásným gestem dojala svět

Autor: bk - 
11. června 2017
16:30

Zahalená muslimka drží za ruku seniorku, která hodně nešťastně upadla v autobuse. Stará paní si skřípla hlavu mezi dveře a tyč pro cestující. Právě to zachycuje snímek, který se začal šířit na sociálních sítích pouhé čtyři dny po teroristickém útoku v Londýně. Fotografie, kterou pořídil Brit Hamza O Bakri, řadu lidí dojala. „Toto je pravý islám,“ připsal k snímku jeho autor a svědek celé události.

Incident se odehrál v autobuse MHD ve východním Londýně. Seniorka (84) po menším škubnutí spadla a zůstala hlavou zaklíněná mezi dveřmi a žlutou kovovou tyčí. Na místo hned vyjela záchranka. Ještě před lékaři se ale o znehybněnou dámu postarala neznámá muslimka oblečená v typickém nikábu. Ženu utěšovala a držela ji za ruku 20 minut.

Fotografii sdílelo na Facebooku už přes 55 tisíc lidí. Uživatele sociální sítě gesto dojalo a pochválili ženu za její laskavost. Pod snímkem se rovněž začalo objevovat mnoho komentářů, které muslimy a jejich víru obhajují. „Lidé si musí uvědomit, že teroristé nejsou muslimové… opravdoví muslimové jsou vlastně krásná komunita lidí,“ napsal jeden z komentujících.

„Lidé v Británii by se měli vzbudit

Myslím, že lidé ve Velké Británii by se měli vážně vzbudit, není to náboženství, které způsobuje válku, je to politika,“ zní další komentář.

Po útoku v Londýně, během kterého útočníci zabili osm lidí, rapidně přibylo zločinů z nenávisti. Jen tři dny po incidentu bylo 54 rasově motivovaných činů, což je o 40 procent více nad denním průměrem loňského roku. Starosta Londýna Sadiq Khan, jenž je první muslimem v čele velkého hlavního města Západu, vyzval veřejnost, aby všechny tyto zločiny řádně hlásili policii.

VIDEO: Útok v Londýně a likvidace teroristů