Událost se stala 2. června pár minut před půlnocí ve Washingtonově ulici, která vede k hlavnímu nádraží. „Tou dobou se ulicí procházel 52letý muž. V tu chvíli uslyšel ženský hlas, který z nedalekého křoví volal o pomoc. Ještě než stihl cokoli udělat, vyběhl z křoví muž, který si to namířil ke křižovatce s ulicí Politických vězňů,“ popisuje policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Svědek události se snažil pachatele zastavit tím, že mu nastavil nohu. Bez účinku. „Proto se podezřelého jal pronásledovat, což ale trvalo několik málo vteřin. Pronásledovaný se totiž v křižovatce ulic Washingtonova a Politických vězňů zastavil, otočil a svého pronásledovatele skolil jednou ranou pěstí do obličeje,“ říká Hulan.

Chtěli pomoci, pak okradli poškozeného

Muž se sesunul k zemi, během čehož mu z ruky vypadl mobilní telefon. Vše viděli dva mladíci. „Ze záběru bezpečnostní kamery je zřejmé, že z počátku zřejmě měli bohulibou myšlenku s pronásledováním pomoci, avšak svůj plán v mžiku změnili. Jakmile totiž poškozený padl na zem a nejevil známky života, namísto aby mu pomohli, popadli jeho mobilní telefon a aniž by hnuli brvou k záchraně bezvládného muže, z místa odešli pryč,“ říká mluvčí.

Napadený muž se probral až v sanitce při převozu do nemocnice. Žádné zásadní zranění naštěstí neutrpěl. Policistům se vzápětí podařilo vypátrat mladíky, kteří mu ukradli telefon. Oba jsou nyní obviněni z trestných činů krádeže a neposkytnutí pomoci a hrozí jim až dvouleté vězení.

„Co se ale kriminalistům prvního oddělení prvního policejního obvodu ještě rozplést nepodařilo, je prvotní incident. Do této doby totiž nevědí, kdo měl z křoví volat o pomoc a zda se skutečně, s největší pravděpodobností ženě, stalo jakékoli bezpráví. Stejně tak kriminalisté nevědí, kdo je muž v bílém tričku a černých kraťasech, který vyběhl ze zmiňovaného křoví a posléze napadl svého pronásledovatele,“ vypráví Hulan.

Znáte muže? Volejte policii

Detektivům se podařilo zajistit záběry kamer, na kterých je hledaný zachycen ve chvíli, kdy si po incidentu kupuje lahvové pivo. Dále kriminalisté zjistili, že agresor posléze došel až na Masarykovo nádraží, kde nastoupil do vlaku směr Kladno. Jenže zde stopa končí.

Kriminalisté se proto obracejí s prosbou o pomoc na veřejnost. Pokud poznáváte hledaného muže, znáte jeho totožnost nebo místo jeho pobytu či pohybu, volejte linku 158. 

„Stejným způsobem se nám může přihlásit poškozená, která měla z křoví poblíž ulice Washingtonova volat o pomoc. Její svědectví je totiž pro řádné objasnění věci neméně důležité,“ dodává mluvčí Tomáš Hulan.

Podívejte se na video i fotky pachatele:

Fotogalerie
7 fotografií