Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Doktoři v Británii přestali o sobotách pít. Aby byli svěží na oběti teroru

Autor: Mii - 
10. června 2017
14:20

Časté teroristické útoky v Británii zcela změnily způsob, jakým místní lékaři tráví čas. O sobotách už nechodí za zábavou a netráví čas u půllitru studeného piva. Místo toho se snaží být ve střehu, kdyby náhodou byli povoláni do služby k ošetřování obětí posledního útoku. Šéf oddělení urgentního příjmu nemocnice Royal London Malik Ramadan to řekl radiu BBC 4.

„Lidé jsou připraveni, v Londýně na to budujeme systém už nějaký čas. Znamená to, že doktoři, kteří by obvykle po dlouhé šichtě v nemocnici šli na pár piv, jdou domů, aby byli střízliví pro případ nouze,“ řekl v rozhovoru.

Že podobný přístup funguje, se podle Ramadana projevilo zejména u posledního teroristického útoku v Londýně, při kterém ozbrojení útočníci najeli dodávkou do davu lidí a následně útočili noži. Londýnské záchranné služby měly okamžitě k dispozici dostatek ošetřovatelů včetně dobrovolníků, kteří se o raněné postarali.

VIDEO: „Útočníci nevěděli, co dělají.“ Svědek popsal, jak je policie zneškodnila

Video  Výpověď svědka o posledních útocích v Londýně  - Reuters
Video se připravuje ...

Víkendy jako velké riziko

„Měli jsme dostatek lidí, kteří byli střízliví a připraveni pomoci. V současné situaci je bohužel o víkendech velké riziko, takže se doktoři musí chovat adekvátně,“ vysvětloval Ramadan a dodal, že je nesmírně vděčný za pomoc všech dobrovolníků.

Doktor také odhalil, jak se do nemocnice informace o útocích dostávají. „Většinou nám v první chvíli nikdo neřekne nic konkrétního, jen, že se stalo něco velmi zlého a ať se připravíme,“ popisoval Ramadon. „Usteleme postele a zkontrolujeme zásoby. Zároveň začneme obvolávat týmy lidí a zjišťovat, kdo může přijít ošetřovat.“ U posledního útoku byla nemocnice plně připravena na pacienty během 20 minut.

„Zranění byla strašlivá“

Na co se ale nikdy nejde pořádně připravit, je prvotní šok ze závažnosti zranění. „V posledním případě jsme měli lidi, kteří byli pobodáni… pobodáni s účelem, aby zemřeli. Zranění byla vážně strašlivá,“ svěřil se doktor. I když jsou podle něj londýnští doktoři zvyklí na leccos, z posledního útoku se budou vzpamatovávat dlouho.

„Vážná zranění zvládneme. Ale ošetřit 12 lidí, kteří jsou viditelně tak vyděšení, že i přes hluboké bodné rány jen sedí a nejsou schopni komunikovat, bylo mimořádně náročné,“ uvedl.

VIDEO: Londýnský útok měl i své hrdiny. Rumunský pekař zachránil minimálně 20 lidí

andorea ( 10. června 2017 17:59 )

To je to politiky opěvované a vnucované multikulturní obohacení v praxi...?

sores ( 10. června 2017 16:15 )

Dobře jim tak, zvolili si dokonce starostu Londýna muslima a vítali je tak ať černí dají bílé rase co proto! Akurát by to měli odnést politici co za vše mohou a ne obyč.lidé kteří za nic nemohou.

alfasamec ( 10. června 2017 15:45 )

"Doktoři v Británii přestali o sobotách pít. Aby byli svěží na oběti teroru" Všechno zlé je k něčemu dobré... Ještě by měli přestat pít i policisté, aby byli svěží na pachatele teroru...pro případ vzniku mimořádné události.

Zobrazit celou diskusi