Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svědectví z Londýna: „To je pro Alláha,“ křičeli teroristi a 15x bodli ženu

Autor: ČTK, bk - 
4. června 2017
10:37

Podle svědků na místě teroristických útoků v centru Londýna zavládl nejprve chaos, mnoho lidí se snažilo dostat do bezpečí v blízkých restauracích. Nejméně jedna taxislužba poskytovala lidem v nouzi bezplatné jízdy. Jeden ze svědků pro agenturu Reuters uvedl, že útočníci bodli neznámou ženu a přitom křičeli: Tohle je pro Alláha!“. Jiný muž zase popsal, jak policie teroristy zneškodnila.

„Šel jsem na londýnský most, prošel jsem kolem Natwestovy banky, pod železniční most. Za chvíli jsem viděl na zemi pobodaného člověka, který křičel: Byl jsem bodnut, Byl jsem bodnut. Všude mu tekla krev. Přiběhl jeho kamarád a volal: Pobodali mého kamaráda. Další věc, kterou jsem viděl, bylo, že tito tři muslimští kluci se rozběhli s noži a začali bodat dívku. Pak zaútočili na jiného muže. Byl jsem v šoku. Rozeběhli se a já začal volat: „Všichni utíkejte, teroristé tu všechny pobodají." Pak jsem je sledoval. Šel jsem dolů k nábřeží Natwest směrem k Borough Marketu,“ řekl pro Reuters svědek masakru a dodává, že poté, co teroristé zamířili do čtvrti plné barů, viděl, jak ubodali vyhazovače jedné taverny. „Běžel jsem a křičel: Utíkejte, utíkejte.“ Házel jsem na ně láhve od piva, židle, sklenice.  Snažil jsem se pomoct co nejvíce lidem, ale nakonec jsem byl bezradný,“ říká.

Podívejte se na svědectví hrůzy v Londýně:
Video  „Teroristi! Všechny bodají!“ Svědek popsal hrůzu v Londýně  - Reuters
Video se připravuje ...

„Křičeli: Tohle je pro Alláha a pak ubodali tu dívku. Nevím kolikrát, ale mohlo to být tak desetkrát nebo patnáctkrát. Ona prosila o pomoc, ale já jsem nemohl nic dělat. Snažil jsem se jí pomoct. Na zemi bylo kolo, chtěl jsem na ně hodit židli, abych je od ní odehnal, ale byla k něčemu přivázaná. Nemohl jsem nic dělat,“ dodává muž.

Jeho samotného se útočníci snažili napadnout, když na ně házel věci, aby je zahnal pryč. „Házel jsem na židle a další věci. Možná jsem jednoho nebo dva z nich zasáhl do hlavy. Běželi proti mně a snažili se mě bodnout. Já začal utíkat. Kdybych upadl, už bych byl asi mrtvý,“ říká muž. Jeho snahu útočníky zastavit prý policisté uvidí na kamerových záznamech. 

Nevěděli, co dělají, říká fotograf

Britský fotograf Gabriele Sciottom, jenž se v sobotu večer rovněž nacházel v místech masakru, byl svědkem toho, jak policie útočníky zneškodnila. Mrtvé teroristy dokonce vyfotografoval. „To, co jsem viděl, byli tři muži s pásy, které vypadaly jako kanystry s bombami. Nepřišlo mi to příliš reálné, takže jsem nebyl moc vystrašený. Policisté se snažili mezi útočníky a dav lidí dostat a vystrašit je. Ti útočníci nevěděli, co dělají, jen běhali a snažili se pronásledovat lidi. Pak se tam objevilo více policistů. Všichni byli v podstatě kolem nich a v určitém okamžiku je zastřelili,“ řekl fotograf pro Reuters. 

Video  „Útočníci nevěděli, co dělají.“ Svědek popsal, jak je policie zneškodnila  - Reuters
Video se připravuje ...

Mezi zraněnými je i Francouzka

Zpravodajka BBC Holly Jonesová, která byla v době útoku na mostě, uvedla, že vůz jel asi 80 kilometrů v hodině, než srazil dva lidi před ní a tři osoby, které stály za ní.

„Projel napravo kolem mě a pak zasáhl pět nebo šest lidí. Srazil dva lidi přede mnou a tři za mnou,“ řekla.

„Řekla bych, že čtyři lidé byli vážně zraněni,“ uvedla Jonesová s tím, že všem z nich poskytovali pomoc záchranáři. Mezi zraněnými byla podle ní i Francouzka a dodala, že si není jista, kam zmizeli dva lidé, s kterými byla.

Will Orton, který byl v hospodě blízko místa útoku, řekl, že najednou do hospody začali přibíhat lidé. Vůbec jsme nevěděli, co se děje, řekl. „Napadlo nás, že se třeba venku někdo popral. Pak sem začaly přibíhat stovky osob,“ dodal s tím, že ochranka po chvíli hospodu raději zamkla. Venku zavládl naprostý chaos a lidé, kteří přibíhali do hospody, říkali, že venku útočníci pobodali několik lidí, řekl Orton listu The Guardian.

Bethany Atkinová, která pracuje pro list Guardian, seděla v době útoku v restauraci Boro Bistro na Borough High Street, což je nedaleko od místa, kde dodávka s útočníky havarovala. "Seděli jsme pod mostem v restauraci a najednou na slunečníky spadla suť, na mostě havarovala dodávka," řekla.

„Zvedli jsme se, všichni se snažili utéct. Viděla jsem muže, který krvácel. Nevím, jak moc byl zraněn. Okamžitě jsme šli do restaurace a snažili se najít bezpečné místo, což se nám nepodařilo, tak jsme vyběhli ven,“ řekla s tím, že venku viděla další oběť. Byla asi 20 metrů od mostu v kaluži krve.

Útok se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Na Borough Market pak teroristy zastřelila policie.

Addic7ed ( 4. června 2017 18:04 )

Vetsina z vas tu nedodrzuje zaklady hygieny a pritom oznacuje muslimy za dobytek. Pivari z gauce me vzdycky rozsekaj

dzambulka007 ( 4. června 2017 17:20 )

Co ta dívka provedla Aláhovi, neřekli?

marlen52 ( 4. června 2017 15:51 )

proboha jak dlouho je bude evropa ještě přijímat kolik lidí ještě bude muset zemřít.okamžitě všechny lodě s nima vracet vůbec je nenechat vylodit a jakmile něco udělají všechny bez pardonů naložit do letadla a vyhostit.to jak tady zdemolovali zařízení tak všechny vyhostit jaképak s nima prdy oni se taky nezdráhají zabíjet.

prycsnima ( 4. června 2017 15:36 )

 Evropa se ukoncertuje. Konzert za oběti z: Manchestru Berlina Paříže Marseille Londýna Atd. Evropa teď asi bude žít velmi kulturně. "Chudáci umělci",budou vůbec tolik vystoupení zvládat? A co chudáci politici,tolik proslovů. A dýchaviční vystresovaní,zakoktávající se teportéři.Jak to jen nudou zvládat? A ta spotřeba energie.Stále jiné osvětlení těch všech Eifelovek.

Hidden-object ( 4. června 2017 15:00 )

Britové jsou zdegenerováni už hodně. Stačí když se člověk podívá na jejich žebříčky hodnot,ale už je to i v ČR. Upištěný nastajlovaný pozérský slepice a jejich nagelovaní homo-metrosexuální nosiči čivav.. to je strašná společnost. Nemluvě o generaci teenagerů, která nesnáší rozdílnost, všichni musí být stejně učesaní, stejně oblečení, stejně pozérský, musí poslouchat stejný výplachy Justina Biebera, musí milovat stejný Parishiltonojdní čubky a musí se stejně vonět. Musím uznat, že když jsem četl o 18 leté britce, které kámoška řekla, že má na fotce z diskotéky beďár, a ona si to pak odpoledne raděj hodila, než aby žila s pocitem, že má na fotce z pozérské diskotéky z nastajlovanýho klubíku na čele beďár, tak jsem si uvědomil, že v té britské společnosti je něco dost blbě. Takže asi to bude znít drsně, ale ona potřebuje trochu vystužit, aby ji okolnosti donutily zamyslet se, kdo oni jsou, čí jsou potomci, koho se v historii nezalekli. Musí se prostě zase tvrdě vrátit do role schopnýho, chrabrýho národa, kterým vždycky byli. Tohle co se teď v britské společnosti děje, to prostě nejsou oni. V otázce hodnot, v otázce přehnané multikulti tolerance.. Musí dostat tvrdou lekci, která potrvá pár let. Pak se snad vzpamatujou.Muslim neni dobrej ani mrtvej!!!!Ani jako palivo,či hnojivo.Muslim je odpad,stejně jako kozomrd Alláh,Mohamed a prasečí víra islámská a plati na ně jrdině ATOMOVKA!!!!

Zobrazit celou diskusi