Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

17 let nemohl pár mít děti a pak to přišlo: Šesterčata!

Autor: Martin Valeš - 
29. května 2017
06:03

Dlouho předlouho se Adeboye a Ajibola Taiwovi snažili o miminko. Po 17 letech zmaru se ale dočkali. A to v míře nečekané: mají šesterčata! I díky usilovné práci 40 doktorů a sester.

„Na prvním ultrazvuku v listopadu jsme byli velmi nadšení, když přístroj zaznamenal čtyři tlukoucí srdíčka,“ svěřují se rodiče. Až v lednu ale zjistili, že je plodů ještě víc. To už se nigerijský pár přesunul do USA, lékaři v jejich vlasti by obtížně zvládli i porod čtyřčat.

U vícečetných těhotenství často dochází k potratům, takže se obvykle lékaři rozhodují pro předčasný porod císařským řezem. V tomto případě ve 31. týdnu (koncem 7. měsíce).

„Na běžné šichtě míváme jeden, někdy dva předčasné porody. Ale teď jsme jich museli koordinovat šest naráz,“ uvedla Susan Lanni, vedoucí porodnice Virginské univerzitní nemocnice. Dal se dohromady tým 40 lidí: od porodníků až po výživové specialisty a dokonce kaplana.

Větší komplikace ale nenastaly, v pondělí 11. května se před půl devátou ráno narodilo šest drobečků: tři holky a tři kluci, nejmenší vážil jen 740 g, největší 1330 g.

Déle než dva týdny nemocnice čekala, než úžasnou zprávu zveřejní, ovšem kritickou dobu miminka přežila celkem v pohodě. Ještě nemusí mít zcela vyhráno, ale podle vedoucího neonatologické JIP Russella Moorese prospívají velmi dobře...

Dvě přání

Maminku už z porodnice pustili po týdnu, ale drobečky si tam přece jen ještě nějaký čas nechají (česká paterčata pouštěli domů po 2 měsících!). Stejně o ně Ajibola chodí pravidelně pečovat.

A ohledně svých dětí má prý jen dvě přání. První: „Aby za mnou to nejmenší z mých šesti dětiček přišlo a řeklo: Narodil jsem se tak maličký, a podívej se na mě, mámo, teď!“

A to druhé: „Aby se mé děti jednou na Virginskou univerzitu vrátily studovat, jak pečovat o jiné – s těmi stejnými lidmi, kteří se teď starají o mě a mou rodinu.“

salto ( 29. května 2017 09:21 )

Že by si po 17-ti letech zaš.kali?

jiznicechy ( 29. května 2017 09:20 )

Tak zase další kopa doktorů a raketových vědců!

naidka ( 29. května 2017 08:10 )

Myslíš, že v Nigerii dělají umělé oplodnění, tam jde všechno samo jako v případě naší supermámy.

naidka ( 29. května 2017 08:07 )

40-ti členný tým odborníků včetně kaplana to musela být u porodu pěkná tlačenice.

europa ( 29. května 2017 07:23 )

Nj, černí. Rozmnožuje se to jako potkani

Zobrazit celou diskusi