Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americký nálet zabil v domě plném lidí přes 100 civilistů, přiznal Pentagon

Autor: ČTK, bk - 
25. května 2017
18:40

Vyšetřování armády Spojených států potvrdilo, že při březnovém americkém náletu na Mosul zemřelo nejméně 105 civilistů. Uvedl to ve čtvrtek Pentagon s tím, že příčinou krveprolití byl druhotný výbuch nechtěně vyvolaný bombardováním, po němž se zřítil dům plný lidí.

Útok s jedním z největších počtů civilních obětí od americké invaze do Iráku v roce 2003 byl cílen na radikály z teroristické organizace Islámský stát (ISIS), kteří podle irácké armády okolní budovy před zásahem podminovali.

Americká letadla útočila ve snaze podpořit pozemní akce irácké armády při bojích o západní Mosul. Při bitvě trvající od února tam bylo zabito či zraněno více než 1600 civilistů.

Dřívější americké závěry o tom, že islamisté do domů před útokem naháněli civilisty záměrně, podminovali je a palbou na ně naváděli americká letadla, podle agentury AP nepotvrdilo několik svědků přeživších nálet. V místě prý z nedostatku jiných možností žily desítky lidí prchajících před ISIS.

Podívejte se na dopady války v Mosulu.

Video  Dopady války v Mosulu  - reuters
Video se připravuje ...

gorgina ( 25. května 2017 21:25 )

 Papik; tak tak,konečně někdo kdo to řekne! Vždyť to je přece do očí bijící.Skoda,že to občané České republiky nechápou.Neumejí nic jinýho než papouškovat o cmoudech,islámu a nikdo se nedokáže vzít do situace těch lidí kdo je tady vlastně ten zlej.

papik ( 25. května 2017 20:11 )

"Zabte je všechny, on už si je Pánbůh přebere". A pak se diví, že jim oplácejí teroristickými útoky. Jakto že "my" máme právo zabíjet islámské civilisty a oni je nemají a jsou teroristy? Dokud to dostatek lidí nepochopí, tak bude terorismus pokračovat (což ovšem většina útočníka nebere především jako reprezentaci své víry ale jako pomstu za jejich zbytečně a nesmyslně zabité krajany). Jakkolivv bychom nenáviděli islám a pohrdali jím, nic z toho nám nedává bezhlavě bombardovat jejich čtvrti. A teď mě islámobijci upalte.

santikxauz ( 25. května 2017 18:55 )

"Nechtěný výbuch",krásná pohádka made in usa.

Zobrazit celou diskusi