Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Severní Korea zase vystrkuje růžky: Odpálila záhadnou raketu

Autor: ČTK, nka - 
21. května 2017
11:20

Severní Korea dnes odpálila neidentifikovatelnou střelu. Podle tiskových agentur o tom bez dalších podrobností informovali zástupci jihokorejské armády. Raketa byla vystřelena z oblasti severně od Pchjongjangu.

„Severní Korea odpálila neidentifikovatelnou střelu,“ napsalo v prohlášení velení jihokorejské armády s tím, že typ rakety se v současnosti analyzuje. Test severokorejské střely potvrdilo Japonsko.

Naposledy minulou neděli Severní Korea provedla test balistické rakety. Označila ho za úspěšný s tím, že cílem bylo ověřit schopnost střely nést velkou jadernou hlavici.

Takhle by podle Severokorejců vypadal útok na USA:

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Raketa nazvaná Hwasong-12 tehdy podle severokorejské tiskové agentury KCNA urazila 787 kilometrů a vylétla do výšky až 2111,5 kilometru. Zkoušku vzápětí odsoudilo mezinárodní společenství.

KCNA oznámila, že střela byla odpálena pod co největším úhlem, aby nijak neovlivnila bezpečnost sousedních zemí. Japonští představitelé řekli, že raketa letěla půl hodiny a dosáhla neobvykle velké výšky, než dopadla do Japonského moře.

Analytici tehdy uvedli, že testovaná střela by dolétla více než 4000 kilometrů daleko, pokud by byla odpálena po běžné trajektorii, a nikoli do výšky.

Podle jihokorejského ministerstva obrany ale není pravděpodobné, že by Severokorejci ovládali technologii potřebnou pro chránění nálože během návratu do atmosféry. Bez ochranných prvků náklad nevydrží žár a vibrace provázející sestup rakety. Pro vývoj mezikontinentální střely je ovládnutí technologie návratu klíčové.

Mezinárodní experti rovněž zpochybňují schopnost Severní Koreje zmenšit jadernou nálož tak, aby ji unesla střela delšího doletu.

KLDR má zkoušky balistických raket zakázány Radou bezpečnosti OSN. Ta v úterý Pchjongjangu pohrozila, že v případě, že bude odpalování raket pokračovat, uvalí na ni přísnější sankce.

Severní Korea výzvy, aby svůj raketový a jaderný program zastavila, ignoruje a tvrdí, že jde o její právo na sebeobranu.

hades ( 21. května 2017 18:42 )

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1874 (S/2009/301

rego- ( 21. května 2017 13:51 )

PŘESNĚ TAK MIKI..

zdenekk- ( 21. května 2017 12:22 )

To dementní hovado vypadá jak autistické prase,vlastně jako já,zdenekk

PETR_50 ( 21. května 2017 11:58 )

Tak doposud otylé šikmoočko vítězí. Provokace prožívá beze strachu. Kdy konečně dojde SVĚTU trpělivost?

Zobrazit celou diskusi