Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Obří útok hackerů přišel z KLDR? Stopa prý vede do země diktátora Kima

Autor: simao, ČTK - 
16. května 2017
06:53

Běžní lidé tam třou bídu s nouzí, režim diktátora Kim Čong-una však zaměstnává i počítačové experty. V době napjatých vztahů se Západem se přitom objevily informace, že právě ze Severní Koreje, země, která se kvůli nedostatku elektřiny v noci halí do tmy, mohl pocházet masivní „vyděračský“ útok hackerů WannaCry. Ukazují tam alespoň stopy dvou renomovaných společností.

Stopy vyděračského počítačového programu WannaCry, po jehož autorech pátrají experti z desítek zemí světa, možná vedou do komunistické Severní Koreje. Uvedly to dvě světové společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností, podle nichž je sice předčasné připisovat autorství Pchjongjangu, jisté indicie podobné těm z minulosti však škodlivý software obsahuje.

Experti: Je to dosud nejvýraznější vodítko

Podle společností Symantec a Kaspersky Lab má jedna z prvních verzí viru část kódu společnou s některými programy používanými skupinou Lazarus, která je podle mnoha expertů krycí hlavičkou pro severokorejské hackery.

„Tohle je dosud nejvýraznější vodítko, které jsme k původu WannaCry našli,“ řekl agentuře Reuters softwarový specialista Kaspersky Lab Kurt Baumgartner.

Zjištění počítačových expertů budou nyní prověřovat policisté v řadě ze 150 zemí světa, v nichž byl podle odhadů program zjištěn u zhruba 300 tisíc uživatelů. Policie ve Spojených státech či evropských zemích dosud po autorech WannaCry bezvýsledně pátrá, podle Reuters však nevyloučila možné severokorejské autorství.

Skupině známé jako Lazarus je připisováno autorství některých hackerských útoků většinou s cílem vydělat peníze, mimo jiné krádeže 81 milionů dolarů (téměř dvou miliard korun) z bangladéšské banky.

Virus, který zabraňuje uživateli v přístupu k infikovanému počítači a vyžaduje zaplacení výkupného, se začal šířit v pátek. Podle Bílého domu zatím zasažení uživatelé na výkupném celkem zaplatili méně než 70 tisíc dolarů.

VIDEO: Severní Korea hrozí. Ukázala v simulaci útok na USA

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

rego- ( 21. května 2017 12:45 )

To dementní hovado KIM vypadá jak autistické PEDOFILNÍ prase,vlastně jako já,zdenekk

salto ( 16. května 2017 13:28 )

A Babiš, Babiš v tom nejede?

gabreta ( 16. května 2017 11:32 )

Taky mne napadlo, jestli se soudruzi v Jůesej nespletli! Ještě bych ale přihodil částečný podíl Asáda!!

al.bunda ( 16. května 2017 11:21 )

Nicméně si stejně myslím že za to může Putin se Zemanem 😁 ono to je totiž "IN" házet všechno na ně dva.V podstatě věřím že mají na svědomí i vyhynutí dinosaurů 😂

snehulak ( 16. května 2017 09:14 )

Tak tentokrát už ne Putin, Zeman, nebo Ovčáček? Sám Velký Kim? To je síla! Nakonec nás místo Arabů obsadí Severokorejci? Že už málem obsadili USA, dávají v Americe filmy, ale Státy zachránilo tehdy pět bystrých studentů, kteří poznali že nejde pouze o cvičení.

Zobrazit celou diskusi