Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump s Melanií přiletěl udobřovat muslimy. Šejky lanaří pro boj s terorem

Autor: ČTK, nka - 
20. května 2017
18:05

Americký prezident Donald Trump dnes v rámci první zahraniční cesty ve funkci odletěl do Saúdské Arábie, která patří k hlavním americkým spojencům v arabském světě. Do sídla saúdských vládců dorazil spolu s manželkou Melanií a dcerou Ivankou. Výsledkem návštěvy jsou už první obchodní dohody za stovky miliard dolarů.

Trump je podle CNN prvním americkým prezidentem, který si pro první zahraniční cestu vybral muslimskou zemi. Jeho poradci uvedli, že tímto krokem chce zatnout tipec komentářům, které jej označují za odpůrce islámu.

Trump chce arabské vůdce vyzvat, aby „vyhnali teroristy ze svých svatyní“ a rozlišovali mezi dobrem a zlem. „Nejsme zde, abychom vyučovali – abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny,“ uvádí se podle AP v pracovní verzi Trumpova projevu, která neobsahuje žádná ostřejší vyjádření na adresu muslimů, jimiž proti sobě Trump popudil část veřejnosti.

Dohody za miliardy

Americký konglomerát General Electric (GE), saúdský ropný gigant Aramco a další saúdské a americké společnosti podepsaly v rámci návštěvy podnikatelské dohody za více než 200 miliard dolarů (4,7 bilionu Kč).

Saúdská Arábie také uzavřela se Spojenými státy zbrojní dohody v hodnotě zhruba 110 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč). Američtí činitelé sdělili, že Saúdská Arábie sjednala rovněž právo koupit během příštích deseti let od USA zbrojní vybavení za dalších 350 miliard dolarů.

Video: Prezident Trump přiletěl na návštěvu Saúdské Arábie

Šéfa Bílého domu na cestě doprovází žena Melania a dcera Ivanka. První den návštěvy završí večeře, kterou pro první americký pár pořádá královská rodina.

Nový americký prezident přiletěl na Arabský poloostrov v době, kdy na domácí scéně čelí tlaku kvůli odvolání šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, aniž by před odletem vybral jeho nástupce, jak sliboval. Comey jen několik hodin po Trumpově odletu potvrdil, že bude v Kongresu vypovídat o údajné Trumpově snaze zamezit vyšetřování ruské role v amerických prezidentských volbách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 21. května 2017 11:41 )

Trump jede nabídnout šejkům zbraně za miliardy a Putin dodá Venezuele tuny pšenice, aby jim pomohl. Jak výstižné.

rudyptak48 ( 20. května 2017 19:10 )

Všichni jsou stejná verbež. Mocní a bohatí tohoto světa si z lidí dělají legraci. Nic pro ně není svaté, žádná charta lidských práv. My jsme jen malý státeček a podívejte jak se chovají naši politici. Jestli existuje ďábel, jsou to jeho bratři.

Zobrazit celou diskusi