Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Američanky se dočkají šesti týdnů placené mateřské, Češkám ale dál můžou závidět

Autor: ČTK, base - 
19. května 2017
08:40

Pro českého čtenáře je to jako zpráva z jiného světa. Ženám ve Spojených státech svitla naděje na placenou mateřskou dovolenou v délce šesti týdnů, kterou chce v rozpočtu na následující fiskální rok prosadit prezident Donald Trump. Zatímco Češky mají mateřskou 28 týdnů a další peníze na rodičovské, Američanky si dosud mohly vzít v práci kvůli dětem leda tak neplacené volno 12 týdnů. Jen v některých státech – například Kalifornii – ho mají i placené.

Trump se rozhodl podporovat vznik rodin na doporučení své dcery Ivanky, která se této tematice věnuje. Záměr zavést placenou mateřskou dovolenou prezident zmínil již během svého prvního projevu ke Kongresu.

Nynější Trumpův plán podle AP přenese břemeno financování volna na jednotlivé státy skrze existující pojistné programy pro nezaměstnané. V pravomocích jednotlivých států bude také rozhodnutí o případných škrtech či zvýšení daňové zátěže k zajištění potřebných peněz pro mateřskou dovolenou. Administrativa hovoří o tom, že členské státy USA budou mít v této věci dostatečnou volnost, a pokud zajistí jiné zdroje financí, nebudou muset využívat zmíněné pojistné programy.

Návrh počítá i s otci a adoptivními rodiči

Podle agentury AP lze předpokládat, že Trumpův návrh, díky kterému budou o placenou šestitýdenní dovolenou žádat i otcové či rodiče po adoptování dítěte, nezíská mezi republikány velkou podporu. Pro srovnání, neúspěšná demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová během kampaně přislíbila placenou mateřskou v délce 12 týdnů, potřebné peníze chtěla získat zdaněním bohatých.

V Česku trvá placená mateřská dovolená 28 týdnů, kdy ženy dostávají 70 procent ze svého denního vyměřovacího základu z předchozí práce. Dále pak mohou zůstat doma do čtyř let věku dítěte, kdy se jim postupně vyplácí rodičovský příspěvek 220 tisíc korun.

Nyní zveřejněný návrh je jen výňatkem z rozpočtového plánu pro fiskální rok začínající letošním říjnem, oficiální představení rozpočtu je plánováno na nadcházející úterý. Trump již v březnu nastínil, že chystá masivní rozpočtové škrty, které se dotknou prakticky každého federálního úřadu. Prezidentovým cílem je do deseti let dosáhnout vyrovnaného finančního hospodářství.

Podívejte se také na video, kde se poprvé miminko setkává s rodiči:

Video  První setkání miminka s rodiči: Podívejte se na neuvěřitelné záběry!  - Facebook/Birth Becomes Her
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi