Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

I po vodě se tloustne? Perlivá může vést k nabrání kil, varují vědci

Autor: nka - 
15. května 2017
21:50

Perlivé nápoje mohou vést k tloustnutí. Zvyšují totiž produkci hormonu, který zvyšuje touhu po jídle. Napsal to britský server Independent.

S odhalením přišli vědci z univerzity v palestinském městě Birzeit. Ti rozdělili krysy do čtyř skupin, z nichž jedna dostávala k pití čistou vodu, druhá slazené neperlivé nápoje, třetí slazené perlivé nápoje a čtvrtá perlivé nápoje bez cukru. Současně měli hlodavci neomezený přístup k potravě.

Jaké nápoje zvolit při sportu? Podívejte se na rozhovor s odborníkem: 
Video  Pavel Suchánek: Klidně si při sportu dejte slazené nápoje.  - Igor Hellebrandt
Video se připravuje ...

Po třech měsících výzkumníci zjistili, že dvě skupiny popíjející nápoje sycené oxidem uhličitým měly výrazně vyšší hmotnost než druhé dvě. Když propočítali jejich váhový přírůstek, vyšlo jim, že krysy pijící perlivé nápoje musely sníst o 20 procent více potravy.

Když pak udělali krevní testy, ukázalo se, že po pití perlivých nápojů měli hlodavci vyšší hladinu hormonu ghrelinu. Ten se tvoří v buňkách žaludku a slinivky a signalizuje tělu, že je zapotřebí se najíst.

Po pokusech na krysách se vědci účinek sycených nápojů rozhodli vyzkoušet na lidech. Předkládali proto dvacítce dobrovolníků k snídani perlivou a neperlivou vodu. Ti z nich, kteří dostávali sycenou variantu, měli pak hladinu ghrelinu v těle šestkrát vyšší než ti, kdo pili přírodní vodu.

Závěry nejnovější studie jsou ale v rozporu s výsledky výzkumu japonských vědců. Ti před časem přišli s odhalením, že perlivé nápoje naopak člověka zasytí na delší dobu.

karlamarie ( 17. května 2017 22:00 )

Tak si můžete vybrat: buď budete hubnout po neperlivé vodě, nebo se budete cítit déle najedeni po perlivé vodě, no, není to jednoduché rozhodnutí? A když se nemůžete rozhodnout, tak pijte jeden den perlivou a druhý den neperlivou a tak to střídejte, dokud z těch RAD nezblbnete, protože stejně nezhubnete, HA...

Zobrazit celou diskusi