Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zpověď královské rodiny: Kate promluvila o dítěti, William a Harry o matce

Autor: bk, bru - 
22. dubna 2017
14:49

Je velmi důležité mluvit o duševním zdraví, domnívá se britský princ Harry. Proto se společně se svým bratrem Williamem a vevódkyní Kate rozhodl zapojit do kampaně s názvem „Heads Together“ tedy „Hlavy dohromady“, jenž má otevřít dialog o psychických nemocech, o kterých se tolik ve společnosti nehovoří. V rámci projektu na Facebooku zveřejnili nahrávku, kde členové královské rodiny otevřeně popsali situace, které pro ně byly těžké. Princ Harry s Williamem se svěřili s tím, jak moc je zasáhla smrt matky Diany. Kate promluvila o prvních dnech s novorozeným princem Georgem.

Zapojení královské rodiny do projektu Heads Together byl nápad manželky prince Williama Kate. O psychických problémech se podle ní ve společnosti příliš nemluví. Společná konverzace na toto téma však podle ní může být velmi účinná. „Jedna mladá matka, kterou jsem potkala v centru, mi říkala, že když si s někým promluví, je to jako lék. Je v pořádku se o psychických potížích bavit, ikdyž to zpočátku může být nepříjemné a trapné,“ říká hned v úvodu videa vévodkyně z Cambridge.

Podívejte se na otevřenou zpověď královské rodiny:
Video  Otevřená zpověď Williama, Kate a Harryho: O mateřství i smrti  - Reuters
Video se připravuje ...

Na řadu hned vzápětí přišlo téma vychovávání dětí a tlak, který na ně v současnosti společnost vyvíjí. „Dnešní generace dětí je pod daleko větším tlakem, než ta naše,“ říká princ William a dodává, že na vině jsou podle něj mimo jiné i sociální sítě, na kterých tráví mladí lidé většinu svého času. S tím souhlasí i jeho bratr Harry. Sociální sítě navíc podle něj podávají životy všech jako perfektní bez sebemenšího trápení. To je ovšem chyba. „Pokud se lidé budou bavit bez zábran o svých problémech, postupně se může začít vše zlepšovat, jak v práci, rodině nebo například ve škole,“ dodává.

Rodičovství i smrt princezny Diany

Královská trojice se dostala i k otázce rodičovství. „Pamatuješ na první dny s Georgem (syn Williama A Kate), ikdyž jsi četl všechny ty odborné knihy, nevěděl jsi, co dělat. Nic tě na to nemůže připravit,“ říká Kate svému choti, který jasně přikyvuje a dodává, že to, jak být dobrý rodič, člověk nikde nevyčte. „Můžeme se jen učit u předchozích generací a doufat, že to interpretujeme tak, jak chceme,myslí si William. 

Princ Harry i ve filmu promluvil o tom, jak společně s bratrem snášeli smrt své matky, princezny Diany, která zemřela při autonehodě v roce 1997. O její ztrátě prý pořádně nikdy nemluvili. Harryho ovšem velmi silně zasáhla. Jak princ před nedávnem v médiích sám přiznal, smrt jednoho z rodičů mu způsobila psychické problémy na dalších dvacet let, kvůli nimž musel vyhledat i odbornou pomoc. Právě z toho důvodu chce prostřednictvím kampaně mluvit s dětmi, které zasáhlo stejné neštěstí a dodat jim sílu a odvahu.

V Londýně se tuto neděli poběží slavný maraton. Právě na něm se objeví podporovatelé projektu Heads Together. Poznáte je hned na první pohled. Na hlavě budou mít modré čelenky. Akce se zúčastní Kate i královští sourozenci. Z bezpečnostních důvodů závod nepoběží, ale po celou dobu se budou pohybovat kolem.

Podívejte se, jak královský pár představil světu svou holčičku Charlotte:

Video  Tohle je nová britská princezna! Kate a William ukázali miminko!  - Reuters, Blesk.cz
Video se připravuje ...


ladybug ( 23. dubna 2017 02:36 )

Člověk se nemůže divit, že kluci William a Harry mají z matčiny smrti duševní potíže. Když princezna Diana zemřela, tak jejich otec (prince Charles) kluky probudil brzy ráno a řekl jim o její smrti během dopravní nehody. Prý aby to neslyšeli z radia poprvé. Byl tam u toho vůbec někdo, kdo je mohl utišit, obejmout. A nejhorší hned ráno museli jít na mši, jako by se nechumelilo. Prostě hrůza, ten prokletý stiff upper lip, jak říkají Angličané.

drzaaaa ( 22. dubna 2017 17:49 )

na psychiatra jsou autoři v redakci: čas otupí i ostrý břit ,jsou to inteligentní dospělí lidé ,co si dokáží poradit na rozdíl od pleskáču ...

Zobrazit celou diskusi