Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teror v Paříži na bulváru Champs-Élysées: Dva mrtví po střelbě

Autor: ČTK, kal, val - 
20. dubna 2017
23:45

Policista a útočník zemřeli ve čtvrtek večer poté, co byla z pařížské třídy Champs-Élysées ohlášena střelba. Podle pařížské policie šlo s největší pravděpodobností o teroristický čin, což potvrdil i prezident François Hollande. K útoku už se přihlásil takzvaný Islámský stát. Další zdroje předtím uváděly také verzi o ozbrojeném přepadení.

Okolnosti čtvrtečního pařížského útoku ukazují na teroristický čin, uvedl francouzský prezident François Hollande. Na pátek podle agentury Reuters svolal mimořádnou bezpečnostní schůzku vlády. Policie a další bezpečnostní složky budou podle prezidenta po útoku v nejvyšší možné pohotovosti, zvláště s ohledem na nedělní první kolo prezidentských voleb.

Ulice Paříže po útoku Ulice Paříže po útoku | REUTERS/Benoit Tessier

Podle pařížské policie se na akci podíleli nejméně dva útočníci. Jeden z nich je podle listu Le Parisien na útěku; podle neoficiálních policejních zpráv do Paříže dorazil vlakem z Belgie. V průběhu večera se ale objevily i zprávy, že útočník mohl být osamocen.

Podle očitého svědka zastavila policejní dodávka na červené. Těsně za ní pak zastavilo osobní auto. Z něj vyskočil muž a začal střílet na policisty. Jeden z nich útoku podlehl. Agentura Reuters napsala, že zemřel i druhý policista, podle francouzského ministerstva vnitra to ale není pravda – zmínilo dva těžce zraněné muže zákona, ale dalšího mrtvého ne. Dokládá to video níže. 

Útočník zaparkoval za policejní dodávkou a začal střílet. Podívejte se:

„Stála tam policejní dodávka a muž přijel v Audi A80, starém šedém audi. Zaparkoval za dodávkou a vyšel ven s kalašnikovem. Slyšel jsem šest výstřelů,“ popsal očitý svědek, který si prý myslel, že jde o pyrotechniku, protože nikoho okolo neviděl. „Ve skutečnosti byl útočník schovaný za dodávkou a střílel na policii. Myslím, že zasáhl policistu. Jakmile totiž otevřel dodávku, spadl,“ dodal. Podezřelého pak jiní policisté zastřelili.

Podle některých zdrojů je toto údajný útočník:

Na sociálních sítích už mezitím začala kolovat fotka údajného útočníka. Podle policie šlo o extremistu a tajné služby ho znaly. Policie se pak jala prohledávat jeho dům. Mluvčí francouzského ministerstva vnitra uvedl, že je příliš brzo na to odhadovat motiv útoku. Podle policejních odborů si muž vybral policisty za cíl záměrně.

Pohled na místo činu:

Pařížská policejní prefektura na Twitteru vyzvala, aby se lidé třídě Champs-Élysées a jejímu okolí vyhnuli. 

V prezidentském paláci se podle francouzských médií hned večer sešli prezident Hollande, premiér Bernard Cazeneuve a jejich nejbližší spolupracovníci. Elysejský palác pak oznámil, že na pátek Hollande svolal mimořádnou bezpečnostní schůzku vlády.

K incidentu došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, jejichž zásadním tématem je bezpečnost a teroristická hrozba. V celé Francii platí zpřísněná bezpečnostní opatření. Podle večerního Hollandeova prohlášení budou policie a další bezpečnostní složky po útoku v nejvyšší možné pohotovosti, a to zvláště s ohledem na nedělní hlasování. Někteří lidé na sociálních sítích pak útok uváděli jako důvod, proč dát hlas nacionalistce Marine Le Penové, která se ostře staví proti migrantům. 

taktone ( 21. dubna 2017 22:23 )

Mají ty islámské zkur.wysyny poslat zpátky odkud přitáhli

tgbg ( 21. dubna 2017 14:37 )

Rusáci nedají pokoj nikdy.

plebejec ( 21. dubna 2017 11:23 )

Francie...za dva roky 7 teroristických útoku, spousta mrtvých a furt se zamlžuje,...hledají motivy , komplice, pohnoutky, zavádějí se zákazy...prostě se kličkuje, jen abychom muslimy nenasrali. Už nás dlouho mají v hrsti. Adieu EU! Ať vyhraje Marine Le Pen!

sores ( 21. dubna 2017 09:48 )

tonny44: to je realita, přesně tak to je!!! Už aby nás to tady spláchlo, hlavně aby to bylo rychlé!!

pravlast ( 21. dubna 2017 08:36 )

Co zkusit konečně humanisticky odpovědět stejně a poslat do jejich center třeba drony nebo dálkově řízená auta aby taky poznali strach a svoji možnou budoucnost? Nebo zase "pit*omo*politici projdou místo teroru a budou se držet za ruce?

Zobrazit celou diskusi