Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Útok na hráče Dortmundu si nárokuje krajní pravice. „Poteče krev,“ hrozí Kolínu

Autor: mah, ČTK - 
15. dubna 2017
14:45

Za útokem na autobus fotbalistů Dortmundu mohou stát pravicoví extremisté. Berlínský deník Tagesspiegel uvedl, že se jedna jejich skupina k útoku přihlásila v e-mailu, který zaslala redakci. V tom zároveň hrozila dalším útokem v Kolíně nad Rýnem. Policie bere hrozbu dalších útoků vážně. Zatím si ale není jistá, zda za atentátem stojí pravicoví nebo levicoví radikálové či islamisté. 

Tři exploze poškodily v úterý večer autobus s fotbalisty bundesligového klubu Borussia Dortmund. Mířil na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s týmem AS Monaco. Zranění ruky utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který se v nemocnici podrobil operaci. Se zraněním skončil i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Autor e-mailu zaslaného Tagesspiegelu se v textu odvolává na Adolfa Hitlera a napadá politiku multikulturalismu. Útok v Dortmundu byl podle něj „posledním varováním“. Pisatel kromě jiného oznámil na 22. dubna další útok, při němž „poteče krev“. „Oddíl Kolín je připraven,“ dodal.

Hrozba je zřejmě adresována očekávanému velkému počtu účastníků chystané demonstrace, která se má v uvedený den konat v Kolíně nad Rýnem na protest proti celoněmeckému sjezdu pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD).

Policie přiznala, že nemá stopy. Hrozbu bere vážně

„Musíme všechno brát vážně, protože po dortmundských pachatelích nemáme žádné stopy,“ citoval Tagesspiegel nejmenovaný zdroj z bezpečnostních kruhů. Uvedený e-mail podle něj může mít s útokem na autobus fotbalistů něco společného, ale také může jít jen o někoho, kdo atentátu pouze využil.

Německé rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutscher Zeitung v pátek s odvoláním na zprávu vyšetřovatelů uvedly, že panují vážné pochybnosti o tom, že dopisy nalezené na místě úterního útoku na fotbalisty Dortmundu napsali islamisté. Vyšetřování pokračuje několika směry a zkoumá i možné motivy pravicového či levicového extremismu.

Jindy by byli nesmiřitelnými rivaly, útok na hráče ale fanoušky na stadionu sjednotil:

mart33 ( 15. dubna 2017 15:44 )

Novináři se modlí za to, aby za utokem stála "krajní pravice" a neváhají si kvůli tomu poslat falešný mail. Aby odvedli pozornost od svých barevných chráněnců.

Zobrazit celou diskusi