Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jeptiška žaluje církev. Znásilnil ji opravář, sestry ji poté vyhnaly z kláštera

Autor: nka - 
7. dubna 2017
20:10

Chilská jeptiška, která otěhotněla po znásilnění, žaluje místní arcidiecézi. Řádové sestry ji údajně obvinily z toho, že si sexuální útok způsobila sama, a vyhnaly ji z kláštera.

Žena, kterou média označují jako sestru Francisku, se do božích služeb dala v roce 2002, když jí bylo 20 let. Od té doby žila v klášteře v chilské metropoli Santiagu. V roce 2012 ale klášter potřeboval opravit elektrické rozvody, takže sem nastoupila skupina montérů, kteří v areálu přespávali.

Kontroverze v církvi vzbuzuje také americká jeptiška Jeannine Gramicková, která bojuje za práva homosexuálů. Podívejte se na reportáž:

Video  Zakázaná jeptiška z Prague Pride přijela: Kardinál Duka mě zklamal!  - Matěj Smlsal, Jan Brunclík, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Po pár dnech, když sestra ležela nemocná v posteli, do jejího pokoje vnikl jeden z opravářů a znásilnil ji. Jeptiška o útoku ze strachu a hanby před sestrami mlčela. Po třech měsících ale zjistila, že je těhotná. Svěřila se proto svým družkám a poprosila je o pomoc.

Ostatní jeptišky ale místo podpory na napadenou ženu začaly tlačit, aby z řádu odešla a podepsala dokumenty, že se zříká celé katolické církve. „Sestry se ke mně zachovaly krutě. Říkaly, že to je všechno moje vina, že jsem to udělala schválně,“ řekla jeptiška podle britského webu The Daily Mail.

Francisca poté klášter opustila, papíry ale stvrdit odmítla. Do konce těhotenství pak přežila s pomocí dobročinných organizací a ihned po porodu dala dítě k adopci.

I poté ji zástupci církve měli nutit, aby o případu nikde nemluvila. „O tom, co se stalo, jsem měla mlčet,“ řekla. Francisca ale po čase sebrala odvahu vše nahlásit. Kauza se dostala k soudu, který před dvěma lety násilníka odsoudil k pěti letům vězení.

Jeptiška se nyní s pomocí právničky a organizací na ochranu lidských práv odhodlala pohnat k zodpovědnosti i představitele církve. Podala žalobu na místní arcidiecézi, pod kterou klášter spadá. „Byla to jeptiška, která žila v klášteře. Jenže místo toho, aby ji chránili, tak ji jen vinili z toho, co se stalo. Vyloučili ji z církve a ponechali ji svému osudu,“ řekla právní zástupkyně znásilněné Camila Maturana.