Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovenská jeptiška bojuje v Africe o život. Vojáci ji vážně zranili v sanitce

Autor: ČTK, mb - 
17. května 2016
17:30

Slovenskou misionářku, která působí v Jižním Súdánu jako lékařka, vážně zranila vojenská hlídka, když se v pondělí v noci vracela sanitkou po odvozu pacienta do nemocnice. Oznámili to v úterý slovenští biskupové. Jeptišku po dvou operacích roztříštěné pánve v místní nemocnici přepravil vrtulník do Keni, kde ji čeká další operace.

Jako pachatelé útoku byli podle místních médií zatčeni tři vojáci z jednotky pověřené zajišťovat bezpečnost civilistů. Jihosúdánský ministr informací odsoudil incident jako „nedisciplinovaný a barbarský čin“, jehož viníci musí stanout před soudem. Na adresu vojáků z noční hlídky podle místní rozhlasové stanice prohlásil, že „ambulance nelze zastavit během jízdy po ulici, protože mají zvláštní povolení od ministerstva zdravotnictví“.

Nejmladší země světa je od prosince 2013 postižena občanskou válkou. Nedostatek potravin podle Světového programu pro výživu (WFP) ohrožuje až 5,3 milionu lidí.

Slovenská řeholnice a lékařka působila v Jižním Súdánu jako vedoucí zdravotního střediska. V minulosti působila v západní Evropě, Indonésii a Ghaně. Její stav biskupové označili za stabilizovaný.

vratislav_mynar ( 17. května 2016 18:32 )

Ovšem nejlepší je: "V minulosti působila v západní Evropě..."

Zobrazit celou diskusi