Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ochrana Trumpovy rodiny se prodraží. Tajná služba žádá navíc 1,5 miliardy

Autor: všm - 
24. března 2017
21:00

Donald Trump v čele Spojených států se daňovým poplatníkům zřejmě pěkně prodraží. Tajné služby si na jeho ochranu vyžádaly pro rok 2018 dodatečných 60 milionů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun), uvedl deník Washington Post. Rostoucí náklady jsou dány tím, že Trumpova rodina ráda cestuje a také využívá několika sídel najednou.

Necelá polovina částky – tedy 26, 8 milionů dolarů (670 milionů korun) – má být určena na ochranu Trumpovy rodiny v jejich newyorském sídle Trump Tower. Tam momentálně trvale pobývá první dáma s nejmladším synem Barronem. 

Fotogalerie Inaugurace Donalda Trumpa 45. prezidentem USA 44 fotografií

Z toho 12,5 milionů dolarů (312,5 milionů korun) je vyčleněno na „personální výdaje“. To se zřejmě týká toho, že si ministerstvo obrany a tajné služby musí pronajímat v Trump Tower prostory, ve kterých mají zázemí. Tento fakt už několikrát kritizovala média s tím, že si tak prezident na své vlastní ochraně vlastně dobře vydělává. Konkrétní podmínky smlouvy ani ceny ale nebyly nikdy zveřejněny.

Zbývajících požadovaných 33 milionů (825 milionů korun) má pokrýt cestovní náklady.

Trumpova ochrana ovšem nezatěžuje pouze rozpočet tajných služeb. Platí za ni i New York. Policejní složky v únoru vyčíslily, že je dohled nad Melanií s Barronem denně vyjde na 127–146 tisíc dolarů (3,2–3,6 milionu korun). Pokud se k nim připojí i prezident, tak na 308 tisíc dolarů (7,7 milionu korun). Podle odhadů se tak pro NYPD vyšplhají náklady na 50 milionů ročně (1,2 miliardy korun). 

Ochranka na pláži i pro děti

K tomu je nutné připočíst také fakt, že Trumpovi rádi cestují. Většinu víkendů například tráví na svém floridském sídle v Palm Beach. I toto městečko tak musí vynaložit dodatečné náklady na zajištění ochrany (například na hlídky poblíž pláže) – od inaugurace zaplatilo zhruba 1,5 milionu dolarů (37,5 milionu korun). 

Představitelé Palm Beach tak přišli s návrhem, aby Trumpovi začali platit speciální poplatky. Jinak prý budou muset místním zvednout daně. 

Ochrana se týká samozřejmě i všech Trumpových dětí. Erica a Donalda Jr., kteří převzali obří společnost Trump Organization, musí agenti dokonce doprovázet i na všech zahraničních cestách.

Současný prezident nicméně není první, koho veřejnost kritizuje kvůli vysokým nákladům. Například i Barack Obama byl „pod palbou“ za své časté cesty na Havaj či ostrov Martha’s Vineyard. I tak ale stál daňové poplatníky za 8 let vlády „pouze“ 97 milionů dolarů (2,42 miliardy korun). Jen Trumpovy cesty na Floridu už vyšly na 10 milionů (250 milionů korun).

Exvelvyslanec v USA Petr Kolář popsal, jak podle jeho zdrojů probíhal telefonát Miloše Zemana s Donaldem Trumpem:

Jak vypadal první Trumpův projev ve funkci?

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi