Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zpěváka Prince zabil fentanyl. OSN ho zařadila mezi nejnebezpečnější látky světa

Autor: Mii - 
17. března 2017
18:20

Droga, která poslední roky způsobuje desetitisíce smrtí po celém světě – opioid fentanyl – byla Organizací spojených národů (OSN) zařazena na seznam nejnebezpečnějších substancí světa. Fentanyl je člověkem vyrobená chemická sloučenina, která je zodpovědná například za loňskou smrt zpěváka Prince.

OSN na seznam kontrolovaných látek přidala dvě substance, ze kterých se fentanyl vyrábí. Obě dvě patří mezi opioidy. Fentanyl je v současnosti jeden z nejsilnějších opioidů světa, v porovnání s morfinem je až 500x silnější. Z toho důvodu se jeho původní využití nachází v anesteziologii a v léčbě bolesti. Dokáže i tlumit pocity pacienta během operace, jelikož i člověk pod celkovou anestezií někdy vnímá chirurgické zákroky.

Některé země také fentanyl zkoumaly pro využití v boji. Měl být využíván pro paficikování davů. Zkoušelo to například Rusko v roce 2002 k uklidnění čečenských teroristů. K tomu se ale neosvědčil, jelikož je u něj tenká hranice mezi smrtelnou a účinnou dávkou – a taky proto, že ho nelze za normálních podmínek převést do plynného stavu.

V posledních letech je ale fentanyl znám hlavně pro jeho masivní zneužívání jako drogy. Lidé oceňují jeho silné omamné účinky, které jsou často přirovnávány k heroinu. S ním je také často míchán.

Jako heroin, ale lepší

Závislost na fentanylu vzniká rychle. Rychle se i dostává z fáze psychické závislosti do fáze fyzické. Látka může být vstřebána přes kůži náplastmi, ústní sliznicí lízátky nebo tabletami. Někdy bývá i šňupána a aplikována nitrožilně.

Jen v roce 2015 zemřelo v USA na předávkování fentanylem 20 tisíc lidí. V Evropě a Česku je situace lepší, ale i zde se první případy předávkování začínají objevovat. V roce 2016 bylo na severu Evropy hlášeno 42 smrtí způsobených fentanylem nebo jeho deriváty. Česko je toho podle odborníků zatím ušetřeno proto, že je tu dobrá dostupnost heroinu.

O zařazení fentanylu na seznam nejnebezpečnějších drog rozhodla Komise pro narkotika, jež spadá pod OSN. Podle ní má jeho nová klasifikace pomoci zamezit vlně předávkování, která poslední léta po celém světě vzrůstá. Látku teď čeká větší mezinárodní kontrola jak z hlediska poptávky, tak monitoringu její produkce.

„Nikdo z nás nečeká, že to celou situaci s opioidy vyřeší, ale zločinci teď budou mít produkci fentanylu a přístup k látkám, ze kterých se vyrábí, těžší,“ řekla tisková mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Jak je to se závislostí na drogách u dětí? Ptali jsme se primáře detoxu:

Video Primář detoxu: Závislé děti problém nevidí, chtějí dál fetovat. Musíme je přemlouvat. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jany ( 17. března 2017 18:34 )

pokud do sebe fentanyl cpou fetky, jiste je nebezpecny. jnak je to nesmirne uziecna latka zejmena po tezkyhc operacich a nebo pro onkologicke pacienty. kvuli fetakum bohuzel maji nemocni celeho sveta stale tezsi praci, kdyz chteji opiaty ziskat, v nekteryhc nemocnicich o ne msite zebrat a tvari se, ze jste snad narkoman.

Zobrazit celou diskusi