Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máte nadváhu? Jste náchylnější k rakovině, tvrdí vědci

Autor: nka - 
1. března 2017
20:16

Obézní lidé se častěji potýkají nejen s cukrovkou a nemocemi cév, ale i s nádorovými onemocněními. Vyšší riziko pro ně platí zejména u rakoviny orgánů trávicího traktu a hormonálně ovlivněných novotvarů. Prokázal to výzkum, který porovnával výsledky více než 200 vědeckých studií.

Výzkum podle badatelů přinesl „přesvědčivé důkazy“ toho, že nadměrná hmotnost zvyšuje pravděpodobnost vzniku celé řady nádorových onemocnění. Obézní lidé tak mají vyšší riziko, že onemocní rakovinou tlustého střeva, konečníku, dělohy, prsu, vaječníků, ledvin, slinivky, žaludku, žlučových cest a kostní dřeně.

Analýza zveřejněná v časopise British Medical Journal porovnává výsledky 204 dříve vydaných studií věnovaných zjišťování vztahu mezi procentem tělesného tuku a vznikem rakoviny.

Některé z nich určovaly obezitu pomocí široce používaného indexu BMI, jiné se uchýlily k jiným nástrojům.  K výpočtu BMI se používá hmotnost a výška. Lidé s normální váhou mají BMI mezi 20 a 25 body, za pásmo obezity se považuje BMI nad 30 bodů.

Vědci díky porovnání výsledků vybraných studií zjistili, že například u mužských pacientů nárůst BMI o pět bodů způsobil o pět procent vyšší riziko kolorektálního karcinomu. U žen pak stejný nárůst přinesl 11procentní nárůst rizika výskytu rakoviny prsu. U nádorů žlučových cest bylo riziko pro obě pohlaví ještě vyšší.

Podle deníku The Guardian přitom britští odborníci očekávají, že nadváhou budou v roce 2035 trpět tři čtvrtiny lidí.

 „Lékaři i veřejnost by podle mě teď měli vztahu obezity a rakoviny věnovat větší pozornost,“ řekl spoluautor výzkumu Marc Gunter. „Pokud budeme lidem připomínat, že by si měli udržet váhu v normě, snížíme tak nejenom riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárních chorob, ale i různých typů rakoviny,“ dodal.

Na vznik nádorového bujení u obézních lidí má zřejmě vliv více mechanismů. Nadměrné procento tuku totiž způsobuje v těle hormonální nerovnováhu, a zvyšuje tak například hladinu estrogenů, inzulinu a látek, které způsobují zánětlivou reakci. Všechny tyto faktory mají vliv na dělení buněk.

Jak upozornila Rachel Orrittová z britské organizace pro výzkum nádorových onemocnění, je nadměrná hmotnost po kouření druhým nejzávažnějším rizikovým faktorem rakoviny, který pacient může ovlivnit sám. „Ať už začnete chodit do schodů nebo pít neslazené verze svých oblíbených nápojů, každá malá změna může mít velký vliv, udržet vaši váhu v normě a snížit tak riziko výskytu rakoviny,“ připomněla.

agfor ( 1. března 2017 21:14 )

Na něco člověk umřít musí. Tak ať si trochu užije. Astronomové pořád straší planetkami - a ona se žádná nechce do zeměkoule trefit.

Zobrazit celou diskusi