Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syn afrického diktátora si žije v luxusu: Lid zatím umírá hlady

Autor: kat, haj - 
7. ledna 2017
18:45

O přejmenování na Absurdistán by možná měla uvažovat Rovníková Guinea. Zatímco obyvatelé této země jsou nuceni žít v chudobě bez dostatku peněz na jídlo a bez přístupu k pitné vodě, místní diktátor a jeho nejbližší si užívají pohádkového jmění. Jeho syn má například hned 11 luxusních sporťáků a ještě se nestydí se svým bohatstvím chlubit na sociálních sítích.

Prezident Rovníkové Guineje Teodor Obiang Nguema Mbasogo (74) je u moci už od roku 1979. Nezajímá ho ale ani tak blaho národa, jako spíš jeho vlastní rodiny Ta kontroluje veškeré zásoby ropy v zemi, která by se soudě dle výše HDP na hlavu mohla řadit k rozvinutým státům, kdyby většina peněz ze státní kasy neskončila v kapsách hrstky nejmocnějších. Nejenže se v Indexu lidského rozvoje stát umístil až na 136. místě, ale navíc 57 % lidí zde nemá přístup k pitné vodě.

Hlavu si s tím rozhodně nijak neláme diktátorův syn Teodorin Obiang (47), který vede zvlášť okázalý životní styl, čehož už si povšimly i úřady ve Francii a Švýcarsku. Těm už začíná dost vadit, že si u nich Obiang pere miliardy, které zpronevěřil ve své vlasti. Zpočátku loňského prosince mu tak například u letiště v Ženevě policie prohledala hangár psaný na jeho jméno. Objevila hned 11 sportovních aut, včetně jedinečných kousků Lamborghini Veneno (jeden ze 4 ks na světě) či Koenigsegg One (pouhých 7 ks na světě).

V Nizozemí zase rozhazovačný playboy přišel o 76metrovou jachtu Ebony Shine v hodnotě bezmála 2,5 miliardy, kterou mu tu na soudní příkaz zkonfiskovali. Podobně se k němu zachovali i na Gibraltaru, kde si „schovával“ ještě o něco větší plavidlo. 90metrovou loď zvanou Ice, která ho stála v přepočtu 3,8 mld Kč., si pořídil od dagestánského oligarchy Sulejmana Kerimova.

I když se Teodorinovo jmění postupně ztenčuje, nezdá se, že by mu to nějak zvlášť přidělávalo vrásky. Stejně tak ho nevzrušuje fakt, že zatímco on na sociální sítě přidává fotky, na nichž má na zápěstí drahé hodinky, užívá si drahých dovolených i futuristických hraček, polovina lidí v jeho zemi musí vyžít s příjmem pod 1 dolar (26 Kč) denně!

 

kaluze ( 8. ledna 2017 13:53 )

vsude se vybírá na Afriku ,kazdy rok z celého sveta dostane tato zeme miliony od chudych lidí,ktery litujou africké deti které uirají hlady,v kazdem obchode u kasy jsou kasicky do kterych lidimají házet na Afriku,no tak kam ty miliardy jdou,?do kapes temhle zmetkum,taty si zijou jak pání a obycejny lidi nic nedostanou,Afrika je bohatá na nerosty atd..,bohuzel jejich vláda je banda zlodejú a tohle má clovek podporovat?

ivoadler ( 8. ledna 2017 11:04 )

Do Afriky už se nacpala spousta peněz, a to nemluvím o jejich vlastním přírodním bohatství, ale výsledek je dost problematický. Místní elity se dostanou k moci (prachům) a chtějí si to užít. To musíme pochopit.

panda82 ( 8. ledna 2017 10:18 )

a co naši diktátoři, vláda a poslanci za co berou peníze bez výsledku za práci, jo vlastně diktujou lidem a rozhazujou za sebe

vaber ( 8. ledna 2017 09:54 )

,,Syn afrického diktátora si žije v luxusu: Lid zatím umírá hlady,, jaký je princip společnosti kterou máme u nás? - Peníze nade vše , lidi se hodnotí podle toho kolik nahrabou peněz i když jsou to hajzlove ,chudí at jsou ještě chudší a bohatí ještě bohatší, to platí o lidech i státech a kdyby někdo chtěl změnit řád nazve se diktátorem i kdyby to byl pánbůh

sairait ( 8. ledna 2017 07:53 )

přijďte k nám!! tady jsou dobré dávky a nemusíte do smrti hákovat, stačí když si naflákáte dostatek parchantů a pražská kavárna bude jásat

Zobrazit celou diskusi