Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Je to splněný sen.“ Na Kubě připojili k internetu 2000 vyvolených

Autor: Alexandr Božilov - 
31. prosince 2016
09:25

Kuba testuje volné připojení k internetu. Vláda vybrala 2000 šťastlivců, kteří se zúčastní zkušebního projektu, jehož cílem je zavést internetové připojení do více domácností. Z domova se může v současné době připojit na internet pouze pět procent obyvatel.

„Je to pro mě splněný sen. Je strašně důležité být v kontaktu se světem,“ neskrývala radost 67letá Margarita Márquezová. Bývalá univerzitní profesorka měla to štěstí, že ji vláda vybrala do projektu a zařídila jí doma internetové připojení. Tedy něco, o čem si většina Kubánců může zatím nechat jen zdát.

Margarita Márquezová si užívá internet z pohodlí domova. Margarita Márquezová si užívá internet z pohodlí domova. | Reuters

Většina z více než 11 milionů obyvatel karibského ostrova má možnost připojení k internetu pouze pomocí Wi-Fi hotspotů. Jenže cena za jednu hodinu připojení se pohybuje okolo 25 korun, což je zhruba pět procent průměrné měsíční výplaty. Kubánci si tak většinou luxus v podobě internetu zkrátka nemůžou dovolit.

K přístupu na internet přímo z domova je pak kromě peněz vyžadováno také povolení od vlády.  Má ho proto pouze pět procent Kubánců, mezi které patří především akademici, doktoři a intelektuálové.

Seniorka si užívá songy z YouTube

Někteří lidé se tak k internetu nedostanou za celý svůj život. To je i případ 80leté Leonory Francové. „Ještě nikdy jsem neměla možnost připojit se na internet,“ svěřila se stařenka agentuře Reuters. Díky své sestře, která byla do zkušebního programu vybrána, si však nyní může vyhledávat své oblíbené písničky na serveru YouTube.

I přes nesporný pokrok se Kuba stále řadí mezi ty státy světa, kde je internet nejméně rozšířen. Vláda pomalé budování internetové infrastruktury svádí na vysoké náklady způsobené embargem ze strany Spojených států. Kritici však pravý důvod vidí ve strachu úřadů ze ztráty kontroly nad lidmi.

Kubánci si mohou užívat internet, byť podmínky pro to nejsou jednoduché. Kubánci si mohou užívat internet, byť podmínky pro to nejsou jednoduché. | Reuters

Ještě před rokem byl přístup na internet možný pouze z počítačů v některých státních podnicích a luxusních hotelech. Nyní se vláda snaží, aby měla k internetu přístup i široká veřejnost. Kromě zkušebního projektu internetu do domácností nainstalovaly úřady po celé zemi 237 Wi-Fi hotspotů a signál by měl v budoucnu pokrývat také celou přímořskou promenádu v Havaně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi