Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Putinův překvapivý manévr. Z Ruska nevyhostí ani jednoho Američana

Autor: ČTK, Mii - 
30. prosince 2016
13:50

Den poté, co americký prezident Barack Obama rozhodl o vypovězení 35 ruských diplomatů z USA, ruské úřady zavřely angloamerickou školu v Moskvě. Informovala o tom v pátek televize CNN. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zároveň navrhl vyhoštění 35 amerických diplomatů z Ruska. Jenže prezident Vladimir Putin uvedl, že nikoho nevyhostí. Obama sankce uvalil v reakci na hackerské útoky, které podle amerických úřadů prováděla ruská rozvědka.

Uzavřenou angloamerickou školu v Moskvě navštěvují děti zaměstnanců americké, britské a kanadské ambasády a také dalších anglicky mluvících cizinců žijících v ruské metropoli. Ruské úřady rovněž znemožnily americkým diplomatům přístup do rekreačního střediska v lesích na okraji Moskvy.

Ve stejnou chvíli ministr zahraničí Sergej Lavrov navrhl prezidentu Vladimiru Putinovi vyhoštění 35 amerických diplomatů a rovněž uzavření dvou budov využívaných Američany v Moskvě. Obvinění, která USA vznesly proti Rusku, jsou podle Lavrova nepodložená. Putin však oznámil, že nikoho vyhostí, informuje agentura RIA Novosti.

Putin si počká na nástup Trumpa

Americké sankce jsou podle ruského prezidenta dalším krokem, jak podkopat vzájemné vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Jak Putin uvedl, je mu líto, že administrativa Baracka Obamy zakončuje svůj mandát tímto způsobem. Ruský prezident další kroky zváží až v reakci na to, jak bude postupovat nová administrativa prezidenta Donalda Trumpa, který nastoupí do funkce 20. ledna.

Obamou vyhlášené postihy zahrnovaly uzavření dvou ruských diplomatických pracovišť, které byly podle USA využívány agenty zapojenými do hackerské činnosti. Jedním z nich je komplex na pobřeží státu Maryland, jenž sloužil rovněž k rekreačním účelům.

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina v reakci na čtvrteční sankce prohlásil, že budou mít ničivý dopad na vzájemné vztahy a že šéf Kremlu rozhodne o odvetných opatřeních.

Omasta ( 31. prosince 2016 12:33 )

Neříkají nám tady pravdu. Putin nepočká na Trumpa. Je to jinak. Velvyslanci střídají s prezidentem, takže vyhostit je 14 dní před koncem, by nepředstavovalo žádný trest. Proto Putin vyhostí teprve ty nově dosazené od Trumpa. Rusi jsou velmi chytří. Uvažují strategicky. Né jak černoši. Navíc jim zavřeli tu školu, co Američané rádi využívají.

noacojezase ( 30. prosince 2016 23:15 )

Dysgrafii neřeš, něco udělej s tvou agrafii.

jentakjen.voght. ( 30. prosince 2016 20:27 )

Na blití se tady dělá všem jen z tebe, tos ještě nepochopil tou svou malou hloupou hlavinkou?

deep_ass_flsting ( 30. prosince 2016 18:55 )

Nenervuj se pořád, špindíro z Nemanic!

jentakjen.voght. ( 30. prosince 2016 18:48 )

Ty nejseš moje diagnóza, ty jsi diagnóza diskusí!

Zobrazit celou diskusi