Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří evakuace Aleppa začala: Odjely stovky dětí, žen i raněných

Autor: ČTK, deb - 
15. prosince 2016
17:14

Z východního Aleppa bylo v prvním evakuačním konvoji odvezeno 951 lidí ve čtvrtek. Oznámily to syrské vládní zdroje. Evakuace se má podle Ruska týkat asi 5000 lidí a většina z nich bude odvezena do provincie Idlib na severozápadě Sýrie. Je výsledkem jednání o příměří, které vyjednali kromě Sýrie také její spojenci z Ruska a Íránu. Zájmy povstalců na jednání zastupovalo Turecko.

Evakuace sice může ukončit dlouhý a brutální boj o východní Aleppo, ale jak ve čtvrtek řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, syrská válka může trvat ještě roky. Na vyčerpání lidských sil a zásob zbraní nelze podle ministra spoléhat, protože bojovníci i zbraně přicházejí ze zahraničí. Zaorálek počítá s tím, že válka může trvat i dalších deset let.

Na evakuaci dohlíží Rusko, které poskytlo letecké snímky postupujícího prvního konvoje, v němž byly podle zdroje z Damašku autobusy a sanitky s ženami, dětmi a zraněnými. Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že z východního Aleppa odjelo 19 sanitek a 21 autobusů s civilisty a zraněnými. Svědci viděli v autobusech „ženy a malé děti a několik mužů,“ dle zástupkyně WHO pro Sýrii Elizabeth Hoffové . Autobusy prý nebyly zcela obsazeny. „Všechno bylo velmi klidné a šlo hladce,“ řekla Hoffová. Nebyla prý svědkem žádné kontroly dokladů.

Vladimir Putin nařídil ruským vojákům odvézt povstalce do Idlibu, ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Tato provincie na severozápadě Sýrie je nyní hlavním útočištěm odpůrců syrského režimu. Část jich je ještě v jižní provincii Dará.

Evakuace měla podle původní dohody začít už ve středu ráno, ale kvůli novým požadavkům vyjednávajících stran se zpozdila. Írán a šíitské jednotky bojující po boku syrské armády vyjednaly také evakuaci dvou šíitských vesnic, které v provincii Idlib obléhali povstalci. Dopoledne tam pro obyvatele obcí Fúa a Kafrája zamířily autobusy i sanitky.

Když ráno vyrazily z vládního sektoru Aleppa na východ první sanitky, zastavila je palba provládních oddílů a několik lidí při ní bylo zraněno. Evakuace kvůli tomu ale přerušena nebyla. „Rusové dnes sdělili k evakuaci detaily a slíbili, že na ni dohlédnou, že bude rychlá a bez byrokratických průtahů a že se evakuovaným nebude ubližovat,“ řekl Jan Egeland, poradce OSN pro humanitární záležitosti.

K situaci v Aleppu se před summitem EU vyslovili také evropští politici. Za nejdůležitější považují ochranu civilistů a jejich evakuaci a dále pak pro ty, kteří se rozhodnou zůstat, zajištění humanitární pomoci. Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil význam humanitární pomoci, která do země směřuje, a řekl, že Česko je v tomto ohledu aktivní. Podle britské premiérky Theresy Mayové musí Unie jednoznačně dění v Sýrii odsoudit. Syrský prezident Bašár Asad a jeho podporovatelé z Ruska a Íránu jsou podle ní za tragédii v Aleppu zodpovědní.

Francouzský prezident François Hollande pozval do Bruselu starostu východní části Aleppa. Brítá Hádží Hasan řekl, že občané východního Aleppa nyní potřebují konkrétní pomoc, jelikož slov už bylo dost. „Nejsem politik a nehraji politické hry. Jsem člověk a zastupuji tu lidské bytosti,“ prohlásil Hasan při setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa.  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...