Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vůdce tajné sekty Opus Dei zemřel: Biskup podlehl plicní infekci

Nejvyšší představitel Opus Dei Javier Echevarría zemřel.
Nejvyšší představitel Opus Dei Javier Echevarría zemřel.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, lm - 
13. prosince 2016
00:00

Tajná mezinárodní katolická organizace přišla o svého vůdce! Nejvyšší představitel Opus Dei Javier Echevarría zemřel po krátké hospitalizaci ve věku 84 let. Pohřeb španělského biskupa se uskuteční 15. prosince. Echevarría, jenž stál v čele Opus Dei (Boží dílo) od dubna 1994, zemřel v pondělí večer na plicní infekci. Od minulého úterý byl v nemocnici v Římě.

Opus Dei vznikla v roce 1928 ve Španělsku. Jejího zakladatele Josemaríu Escrivá de Balaguera prohlásil v roce 2002 papež Jan Pavel II. za svatého.

Organizace se sídlem v Římě má po celém světě asi 87.000 členů, většinu z nich v Evropě (50.000) a v Americe (30.000). V Československu začala Opus Dei působit v roce 1991, nyní má v ČR a na Slovensku asi 150 členů.

Organizace bývá obviňována z elitářství a zneužívání vlivu díky napojení na politické špičky. K Opus Dei patří politici i vysoce postavení vatikánští duchovní. Seznam členů je ale tajný a vstup složitý.

Podle britského deníku Daily Telegraph byla v řadách organizace například bývalá ministryně školství Ruth Kellyová. K Opus Dei patří i současný mluvčí Vatikánu Greg Burke, stejně jako jeho předchůdce z období Jana Pavla II. Joaquin Navarro-Valls, připomněla dnes agentura AFP.

Kritiku si Opus Dei vysloužila i kvůli působení svých členů v ultrapravicových vládách, například za frankistické diktatury (1939-1975) ve Španělsku či v 70. letech v Latinské Americe.

Klíčovou náplní její činnosti je vzdělávání. Provozuje řadu vzdělávacích center, včetně univerzit - například španělské Navarrské univerzity či Univerzity Asie a Tichomoří na Filipínách. Patří jí též kulturní a sportovní střediska a v metropoli Konžské demokratické republiky Kinshase má nemocnici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi