Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na vysokou školu se zbraní za pasem: Univerzita ve Virginii staví střelnici

Autor: jer - 
10. prosince 2016
18:28

Zatímco Evropská unie uvažuje o omezení střelných zbraní, v jiných částech světa je na ozbrojování nahlíženo jinak. Například v americkém státě Virginia má vzniknout první střelnice v areálu vysoké školy. Stát navíc již dříve umožnil studentům nošení zbraní na studentských kolejích.

Křesťanská Univerzita Svobody (Liberty University), která patří v USA mezi největší vzdělávací instituce, jedná o zahájení výstavby první střelnice v areálu vysoké školy. Pozitivní přístup ke zbraním se ukázal již před několika měsíci, kdy školská rada umožnila studentům nošení zbraní ve studentských ubytovnách. Střelnice je budována ve spolupráci s Národní zbraňovou asociací (NRA).

Důvodem výstavby je zájem studentů o výuku zacházení se zbraněmi. „Skoro 900 studentů se přihlásilo do třídy bezpečného zacházení se zbraněmi od chvíle, kdy jsme ji před dvěma lety otevřeli,“ uvedl v rozhovoru pro Yahoo News mluvčí univerzity Len Stevens. „Současné zařízení bylo shledáno zastaralým a nevhodným pro tento počet studentů.“

Příčinou ale může být i nemalý počet útoků na vzdělávací instituce v zemi. Prezident křesťanské univerzity Jerry Falwell Jr. minulý rok přesvědčoval studenty, aby si zajistili svá povolení pro skryté nošení zbraně, aby byli schopni se bránit v případě „ozbrojeného muslimského útoku“. To ale pro některé studenty není možné. Pravidla o nošení zbraní ve studentských ubytovnách sice byla zmírněna. Pořád ale platí, že držiteli zbraně v USA musí být nejméně 21 let.

Moderní střelnice na výuku i soutěže

Návrh střeleckého zařízení pod širým nebem počítá se střelnicí pro pistole a pro pušky, místem pro instruktáž a demonstraci a místem pro střelecké soutěže. Do budoucna univerzita plánuje vybudování kryté střelnice. „Projekt jsme NRA představili během návštěvy jejího viceprezidenta Wayna La Pierre na univerzitě,“ řekl Stevens. „NRA nám ochotně poskytla své odborné znalosti k vybudování střelnice,“ dodal.

Podle blogu univerzity se přibližně 350 amerických univerzit podílí na různých soutěžích ve sportovní střelbě. Méně než 30 z nich má venkovní střelnici, která však není součástí areálu školy. Podle blogu bude střelnice na Liberty University první střelnicí v areálu vysoké školy v USA. Bude údajně přístupná studentům, zaměstnancům i široké veřejnosti.

„Druhý dodatek“ USA politicky rozděluje

Zbraňová legislativa se napříč USA velmi liší. V některých státech (např. Texas) je pro držení většiny zbraní prakticky jedinou podmínkou dostatečný věk, v jiných (např. New York) je naopak držení zbraně civilní osobou velmi omezené. Druhý dodatek americké ústavy, který zaručuje Američanům právo ozbrojit se, brání mimo jiných i nově zvolený prezident USA Donald Trump. „Je stále slabší a slabší. To nedovolíme! Ochráníme náš druhý dodatek,“ prohlašoval Trump v jednom ze svých předvolebních klipů.

Proti legálnímu držení zbraní naopak vystupují demokraté v čele s dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou. Ten se celých 8 let v úřadu snažil o omezení a zvýšení kontroly nad zbraněmi v USA. Jeho akce paradoxně způsobily rekordní prodeje zbraní. Občané USA se obávali dalších regulací, proto s nákupem zbraní neotáleli. Podle údajů zveřejněných webem Foxnews jen v roce 2008 došlo ve Spojených státech k 12,71 milionu bezpečnostních kontrol před nákupem zbraně. V Obamově stopách chtěla vykročit i neúspěšná kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová. Právě její prohra ve volbách měla za následek mírný pokles prodejů zbraní v posledních několika týdnech.

Více o prezidentských volbách v USA 2016 ZDE

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi