Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvítězil v Bruselu zdravý rozum? Myslivci ani sportovci o zbraně snad nepřijdou

Autor: Václav Lang - 
13. července 2016
18:17

Myslivci, sportovní střelci, muzea ani hráči paintballu by neměli přijít o své zbraně. Evropský parlament ve středu zaujal oficiální pozici pro další vyjednávání sporné směrnice o zbraních. Blesk.cz o tom informovala europoslankyně za ANO Dita Charanzová, která proti některým opatřením bojovala. Norma, jež si klade za cíl boj proti teroru, by jinak vinou některých opatření měla dopad i na statisíce běžných držitelů zbraní. 

„Podařilo se nám odstranit z návrhu do očí bijící nesmysly – o sbírky zbraní by tak neměla přijít muzea, neměli by být zakázány napodobeniny zbraní při filmování, ani zbraně paintballové a airsoftové. Omezeni na svých právech by neměli být myslivci ani sportovní střelci. To všechno byly skupiny původním návrhem ohrožené,“ uvedla pro Blesk.cz Dita Charanzová, europoslankyně hnutí ANO.

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) | Foto Blesk - Robert Klejch

Komise ve svém původním návrhu také prosazovala absolutní zákaz poloautomatických zbraní. „U nás by se toto opatření dotklo desítek tisíc legálních držitelů zbraní. Také tento zákaz se naštěstí nakonec podařilo významně zmírnit. Evropský parlament navíc do textu vkládá výjimku pro současné držitele zbraní,“ uvedla europoslankyně.

Charanzové se zároveň podařilo ve středu u výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele prosadit pozastavení legislativního procesu až do závazku Komise, že předloží technickou analýzu se všemi dopady a efektivitou navrhovaných opatření. EK požadavek akceptovala. S pozicí, kterou ve středu přijal výbor, vstoupí Evropský parlament do dalších jednání. 

Proti směrnici se staví kromě některých dalších českých europoslanců také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Na rozdíl od ministra Chovance já jsem ale přesvědčena, že by nebylo šťastné směrnici zamítnout jako takovou. Souhlasím, že je potřeba odstranit celou řadu nesmyslů, a to také bude mým cílem v dalších jednáních. Na druhou stranu potřebujeme opatření, která budou skutečným přínosem pro posílení bezpečnosti v EU a v boji proti černému trhu se zbraněmi,“ uzavřela europoslankyně.

bizon_pepa ( 13. července 2016 22:13 )

A tobe ten tvuj blabol pripada vtipnej? To pak po tobe ani nelze chtit, aby sis zjistil, co ona prot to skutecne udelal.

bizon_pepa ( 13. července 2016 20:05 )

Kdo je cigošová?

Okolojdouci ( 13. července 2016 19:05 )

V Bruselu a zdravý názor - naprosto nemožné. Počkejme na směrnici .... ten paskvil co nakonec EU schválí bude jistě stát za to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa