Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Televizní zprávy nahradila muslimská modlitba. A slova o božím trestu

Autor: Alexandr Božilov - 
8. prosince 2016
11:40

Skupina hackerů převzala kontrolu nad vysíláním izraelské zpravodajské televize. Místo zpráv tak běželo svolávání muslimů k modlitbě. Incident souvisí s návrhem kontroverzního zákona, který má omezit hluk vycházející z reproduktorů na mešitách.

Přenos izraelské televizní stanice Channel 2 narušili hackeři poté, co v úterý večer získali přístup k televizním satelitům. Diváci v severní části Izraele tak namísto zpráv najednou uviděli obrázky muslimských svatých měst doprovázené typickým zvukem muezzinů. Během 30vteřinového klipu se také objevil nápis v hebrejštině, který varoval před „božím trestem“.

Boj proti umlčení hlasitých mešit

Hackeři tak protestovali proti návrhu zákona, který se snaží „umlčet“ mešity. Muezzini z nich totiž pětkrát denně za pomoci reproduktorů svolávají muslimy k modlitbě. První volání se ozývá těsně před úsvitem, poslední pak po západu slunce. Na hlasitý zvuk si dlouhodobě stěžuje mnoho lidí a za pravdu jim dává také premiér Benjamin Netanjahu.

„Ani nemůžu spočítat, kolikrát už se na mě občané ze všech koutů země bez ohledu na společenské postavení či náboženské vyznání obrátili se stížnostmi ohledně toho rušivého hluku, který dennodenně z mešit vychází,“ uvedl premiér na jednání kabinetu.

Zákon má pochopitelně také množství odpůrců především z řad muslimského obyvatelstva. Například poslanec Ajman Odeh zastupující izraelské Araby ho minulý měsíc označil za rasistický a populistický: „Jedná se o evidentní ohrožení náboženské svobody muslimů a pokračování perzekucí, které vede předseda vlády“.

agfor ( 8. prosince 2016 12:16 )

Tak takhle bude vypadat vysílání České televize do pěti let. Ostatní televize konečně zaniknou a šéf Dvořák bude povinně pětkrát denně mlátit hlavou o zem - před kamerou.

Zobrazit celou diskusi