Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ISIS v Evropě mění taktiku. V pohotovosti tu má desítky bojovníků

Autor: ČTK - 
2. prosince 2016
12:11

Islámský stát ztrácí pozice na Blízkém východě, přijal novou taktiku útoků vůči západním zemím. Osamělí útočníci nebo skupiny se v EU pravděpodobně pokusí o další útoky. Upozornilo na to v pátek protiteroristické středisko evropské policejní agentury Europol. Dle některých zpravodajských služeb může být v Evropě až několik desítek lidí, kteří dostávají pokyny od velitelů IS a jsou schopni provést teroristický útok.

Teroristé ze Sýrie a Iráku by mohli v EU začít používat bomby ukryté v automobilech, vydírat a unášet lidi. Nejpravděpodobnější scénář dalších útoků by měl být stejný jak loni v Paříži a letos na jaře v Bruselu. Útočníci použili ruční palné zbraně a vyrobené výbušniny k útokům proti civilistům na veřejných místech.

V zájmu organizace je „rozdmýchat migrační krizi, polarizovat populaci v EU a obrátit její části vůči těm, kdo hledají útočiště“. V současnosti není pro IS prioritou útočit na infrastrukturu. Teroristé mohou útočit ve všech členských zemích EU podílejících se na práci koalice proti IS na Blízkém východě. Koalici vedou Spojené státy.

Europol upozorňuje, že v případě oslabení IS v Sýrii a Iráku koaličními silami je pravděpodobný zvýšený počet návratů zahraničních bojovníků a jejich rodin zpět do EU. „Experti na boj s terorismem očekávají, že IS začne plánovat a organizovat útoky z Libye,“ varuje zpráva.

Zpráva uvádí, že kontakty mezi teroristy a zločinci jsou obvykle pragmatické, vždy za konkrétním účelem. Zřejmě se zvyšuje jejich množství, protože teroristé mívají předchozí kriminální aktivity nebo se snaží využívat současných sítí organizovaného zločinu, například ve snaze získat falešné doklady či se dostat ke zbraním.

Nemělo by se zapomínat, že IS není jediná teroristická organizace, která se snaží útočit na Západě. Hrozbu nadále představují lidé přímo či ideologicky napojení na teroristické organizace Al-Káida nebo An-Nusra a také ti představují vážnou hrozbu členským zemím EU a západním zájmům obecně.

gabreta ( 2. prosince 2016 22:57 )

To je nějaká novinářská kachna. Merkelová říkala, že jsou to vystrašení chudáci, hledající útočiště a ne bojiště!!

agfor ( 2. prosince 2016 18:42 )

Omyl autora. V Evropě jsou tisíce převlečených islamistů.

Desterz ( 2. prosince 2016 18:07 )

V jednom kuse se mele o teroristech. A kdy se konečně nahlas jasně řekne. kdo je sem natahal? Jakože podle politiků má být normální, abychom se ve vlastní zemi báli o život?!?! Sakra lidi vemte konečně aspoň při volbách rozum do hrsti, když už ne hůl!!

rockyshowman ( 2. prosince 2016 14:41 )

 Jednodůché, vyhnat je všechny, a kdo s tím nesouhlasí ať si je vezme domů!!!! Pak bude klid a peníze z naší práce budou patřit nám. Žádné stresy, blahobyt. I to může být. Tak přátelé volby příjdou za necelý rok . Jak se rozhodneme, tak se budeme mít. Když už kapitalismus, tak s jinýma lidma. Kde to dokočírovali vidíme. Vyčůránky známe, zrušme trafiku senát, ČT a jiné org., kde jsou samí ředitelé, presidenti a kavárníci. Starejme se více o zdevastovanou přírodu, naše nemocné a přestárlé občany, žádejme pracovní povinnost pro všechny. Pak nebudeme muset řešit migranty, ale jakou budeme mít výplatu, důchod nebo kde se půjdeme do restaurace najíst. V tzv. západní Evropě tyto stresové myšlenky nemají, neboť mají peníze a pevné zdraví. U nás máme akorát dluhy a holou ... !

sairait ( 2. prosince 2016 12:33 )

když tu byli komouši tak sem nepronik jedinej americkej špion,

Zobrazit celou diskusi