Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bezdomovci v Moskvě pomůžou v boji s terorismem. Jako „agenti“ v terénu

Autor: Alexandr Božilov - 
30. listopadu 2016
15:00

S netradičním nápadem, jak využít tisíce bezdomovců, přišli pracovníci charity v Moskvě. Lidé žijící na ulici se totiž zapojí do boje proti terorismu. Mají tak šanci zlepšit své životní podmínky a zachránit tisíce lidských životů.

Bezdomovci mají díky svému stylu života jedinečnou příležitost rozpoznat podezřelé osoby nebo předměty a nahlásit to policii. To si alespoň myslí Ilja Kuskov, ředitel charity, která pomáhá lidem bez domova.

„Podobný projekt právě testují ve městě Tjumeň. Napadlo nás, že bychom tuto myšlenku mohli aplikovat i v Moskvě,“ uvedl Kuskov pro server m24.ru.

Moskevští bezdomovci se zapojí do boje proti terorismu. Moskevští bezdomovci se zapojí do boje proti terorismu. | Youtube/AP Archive

Speciální výcvik pro lidi na ulici

Moskevské bezdomovce tak čeká speciální výcvik, během kterého je profesionální instruktoři například naučí, jak rozpoznat výbušné předměty a kde je případně nahlásit. Právní expert bude zase lidem bez domova pomáhat s obtížnější terminologií.

Kolik v ulicích Moskvy žije bezdomovců, lze jen těžko odhadovat. Zatímco úřady uvádí přibližně 13 tisíc lidí bez domova, některé nevládní organizace odhadují jejich počet až na 100 tisíc. Městské úřady a charitativní organizace se jim snaží pomoct prostřednictvím nabízení pracovních příležitostí. Ruské Ministerstvo práce a sociálních věcí například uspořádalo pro lidi bez přístřeší pracovní seminář, na kterém odborníci poskytovali bezdomovcům cenné rady a testovali jejich dovednosti.

Moskevští bezdomovci se zapojí do boje proti terorismu. Moskevští bezdomovci se zapojí do boje proti terorismu. | Youtube/AP Archive

Zapojení bezdomovců do oblasti státní bezpečnosti je však úplná novinka. Ilja Kuskov je přesvědčený o přínosnosti tohoto speciálního projektu a věří, že bezdomovci nejen zlepší úroveň svých vlastních životů, ale budou také prospěšní lidem ve svém okolí.

tgbg ( 1. prosince 2016 11:06 )

Bezdomovci v Rusku!!?? Je to vůbec možné? To je asi propaganda!

Zobrazit celou diskusi