Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tisíce lidí ve žlutém v Malajsii volaly po demisi premiéra. Kvůli korupci

Autor: Tomáš Jeřábek - 
19. listopadu 2016
19:20

Ulice malajsijského hlavního města Kuala Lumpur naplnili lidé oděni ve žlutém. Protestovali proti předsedovi vlády Najibu Razakovi, který čelí obvinění ze zpronevěry. Údajně navíc nechal zatknout opoziční vůdce.

Tisíce lidí s transparenty a žlutým oblečením požadovaly, aby premiér rezignoval a čelil obviněním. Razak se svými společníky měl údajně zpronevěřit miliardy ze svého investičního fondu 1MDB (1 Malaysia Development Berhad). Protestům předcházelo také zatčení opozičních vůdců a jiných aktivistů.

Demonstraci organizovalo hnutí za volební reformu Bersih. Najib příslušníky hnutí označil za „lstivé“, podle něj se stali nástrojem opozice pro svržení demokraticky zvolené vlády. Zástupce Bersih Shahrul Aman Shaari v reakci na premiérův výrok řekl před demonstranty: „Nejsme tu, abychom zničili naši zemi. Naši zemi milujeme. Nejsme tu, abychom roztříštili vládu, ale abychom ji posílili.“

Sobotní demonstrace hnutí Bersih v Kuala Lumpur je už druhá. Jejím cílem je odstoupení premiéra do 15 měsíců. V zemi roste napětí mezi protivládními aktivisty (ve žlutém oblečení) a provládními (oblečenými v červeném). Lídři obou hnutí byli spolu s dalšími aktivisty zatčeni, což ihned odsoudila organizace pro lidská práva Amnesty International.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi