Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češky můžou závidět. Polky půjdou do důchodu v 60, co na to Marksová?

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2016
18:40

Poláci půjdou do důchodu v 65 letech, Polky ale už v 60. Snížení věkové hranice pro odchod do penze schválili ve středu tamní zákonodárci, vláda tak plní předvolební slib konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Předchozí liberální vláda zvýšila věkovou hranici pro odchod do důchodu na 67 let pro obě pohlaví. Podle analytiků polská ekonomika vyšší výdaje na penze neutáhne. Pro srovnání: V Česku mají jít muži i ženy do penze podle kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) v 65 letech.

Slib snížení věkové hranice pro odchod do důchodu byl hlavním tahákem volební kampaně PiS. Příslušný návrh předložil polský prezident Andrzej Duda. Polský parlament ho schválil ve středu poměrem hlasů 262:149, 19 zákonodárců se zdrželo hlasování. Opatření začne platit od října 2017.

Podle nejnovějších údajů polské hospodářství slábne a oslabuje i polský zlotý. List Gazeta Wyborcza se domnívá, že stárnoucí země si takovou reformu nemůže dovolit, a Poláky tak čekají nižší penze. Podle posledního sčítání z předloňského roku má Polsko 38,5 milionu obyvatel. Agentura PAP loni v červnu napsala, že země má poprvé ve své historii více než pět milionů starobních důchodců.

V České republice se věková hranice pro odchod do důchodu zvyšuje postupně, původně dokonce neomezeně. Letos v září ale vláda stanovila horní hranici na 65 let.

Marksová: Rovnost mužů a žen po nás chce Brusel 

„My v koalici pracně vybojovali 65 let pro všechny. To postupné srovnání u mužů a žen jde z Evropské unie,“ hájila českou podobu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Tak se uvidí, jaká bude reakce. V extrémním případě to může vést ke krácení evropských fondů, které jsou pro Českou republiku extrémně důležité, platíme z toho například obrovské množství sociálních služeb.“ 

noacojezase ( 18. listopadu 2016 16:09 )

Opravili za dva dny, zbytek byl na testování, ale stejně je to fofr.

Zobrazit celou diskusi