Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump znovu zahrál na uprchlickou strunu. Do voleb v USA zbývá jediný den

Autor: abo, ČTK - 
7. listopadu 2016
11:00

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump prohlásil, že jeho vláda by nikde v USA neusídlovala uprchlíky bez podpory místních obyvatel. Podle agentury Reuters tak poukázal na sílící muslimské komunity v některých oblastech a podrobil kritice svou sokyni za demokraty Hillary Clintonovou za její podporu pro přijímání Syřanů prchajících z jejich vlasti zmítané občanskou válkou. Američany čekají prezidentské volby už v úterý 8. listopadu.

Trump prohlásil během vystoupení v Minneapolisu, že místní obyvatelé jsou již svědky „chybného“ vypořádání se s komunitou somálských muslimů v Minnesotě. Označil také za ostudné rozšíření muslimských komunit v několika městech v Michiganu.

Trump vystoupil na shromážděních v obou státech v rámci závěrečného předvolebního boje před hlasováním v úterý, kdy Američané definitivně rozhodnou, kdo bude budoucím prezidentem USA.

„Tady v Michiganu jste viděli na vlastní oči problémy způsobené uprchlickým programem. Vzniká tím bezpečnostní riziko a obrovský tlak na vaše školy a zdroje,“ řekl Trump.

Hillary Clintonová promluvila v pátek na půdě střední školy v Iowě. Hillary Clintonová promluvila v pátek na půdě střední školy v Iowě. | ČTK

Kampaň graduje

Už zkraje předvolební kampaně například sliboval naprostý zákaz vstupu muslimů na americkou půdu.

Clintonová si pro dnešek naplánovala agitace v Pensylvánii a Michiganu, v dalších klíčových státech, jako jsou Florida, Severní Karolína, Colorado či New Hampshire, jejím jménem povedou kampaně dosluhující prezident Barack Obama, kandidát na viceprezidenta Tim Kaine či viceprezident Joe Biden.

Trump, který svou sokyni kritizuje za nedostatek výdrže, dnes navštíví hned pět amerických států. Kampaň začne na Floridě, poté odletí do Severní Karolíny, Pensylvánie, New Hampshire a den zakončí spolu se svým kandidátem na viceprezidenta Mikem Pencem v Michiganu.

Ačkoli volebním dnem je oficiálně úterý, předem již svůj hlas odevzdalo více než 33 milionů voličů.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

asijo ( 7. listopadu 2016 13:45 )

Diskutujíci na Blesku ti drží palce,aby si vyhrál.

Zobrazit celou diskusi