Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zakáže Rusko babyboxy? „Iluze humánního řešení problému,“ míní autorka návrhu

11. října 2016
06:38

Návrh zákona o zákazu babyboxů v Rusku je potřeba zásadně přepracovat, než bude předložen sněmovně v prvním čtení. Uvedla to na svém webu ruská vláda. Babyboxy, umožňující matkám anonymně se zřeknout nechtěného dítěte, se dostaly do Ruska z České republiky. Ruské sněmovně byly před několika měsíci předloženy návrhy, které požadují babyboxy oficiálně zakázat, anebo naopak úředně povolit. Proti druhé variantě – tedy povolení – se kabinet již dříve postavil.

O připraveném návrhu zákazu babyboxů ruská vláda soudí, že by mohl vést k rozporuplnému uplatnění a příliš široké interpretaci. Výši navržené pokuty za vytvoření babyboxu od jednoho do pěti milionu rublů (zhruba 400 tisíc až dva miliony korun) považuje kabinet za přehnanou. Sankce v podobě pozastavení činnosti právnické osoby by mohla vést k tomu, že občané přijdou o lékařskou péči, protože momentálně babyboxy nejčastěji vznikají právě u nemocnic. 

Vláda upozornila, že podle konvence o právech dítěte mají signatářské státy zajistit každému dítěti právo na život a zdravý rozvoj, jakož i právo znát své rodiče a právo těšit se z rodičovské péče, a tak by daná otázka měla být právně upravena. Současně by se měla na pořad dne dostat otázka pomoci těhotným ženám a osamělým matkám v tíživé situaci. 

Babyboxy se do Ruska dostaly před pěti lety 

Babyboxy se do Ruska poprvé dostaly z Česka před pěti lety. Jejich přívrženci je označují za „okna života“, která zachraňují nejen nechtěné děti, ale i jejich matky před trestním stíháním za vraždu. Autorka návrhu zákazu babyboxů, senátorka Jelena Mizulinová, je naopak považuje za „iluzi humánního řešení problému“

Zkušenosti z několika ruských regionů, kde se babyboxy uplatňují, podle ministerstva zdravotnictví svědčí o tom, že v těchto zařízeních končí kojenci, kterým se dostávalo péče. To signalizuje i poměrně kvalitní oblečení a přiložené poznámky. „Je málo šancí, že takto zachráníme dítěti život; takto mu ale odebereme rodiče,“ soudí ředitelka ministerského odboru péče o děti Jelena Bajbarinová. 

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či na zdraví. Prvních pět babyboxů se na jihu Ruska objevilo v říjnu 2011. „Chceme skoncovat s děsivou praxí, kdy novorozenci jsou ponecháni bez pomoci a dokonce jsou odkládáni do popelnic,“ uvedla mluvčí krajských zdravotních úřadů Jelena Golbergová při instalaci prvního babyboxu. O měsíc později zaznamenalo zařízení v Soči prvního klienta. V současnosti se babyboxy vyskytují například v okolí Moskvy, ve Vladimirské a Kaliningradské oblasti, v Krasnodarském a v Kamčatském kraji.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dumik ( 11. října 2016 09:05 )

odpůrci babyboxů jsou steujní hlupáci jako odpůrci potratů, antikoncepce a sexuální výchovy. Jejich blekovtání o právu na rodičovskou péči asi měli vyprávět těm rodiči zabitým nechtěným dětem, kterých je jen u nás několik ročně.

Zobrazit celou diskusi