Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smog z lesních požárů zabil 100 tisíc lidí. Studie: Umírali ve třech státech

Autor: ČTK, kal - 
20. září 2016
16:00

Kouř z lesních požárů v Indonésii v loňském roce zabil více než 100 tisíc lidí ve třech zemích, které kouřový smog pravidelně nejhůře postihuje. Vyplývá to z nového výzkumu smrtících následků požárů, které se staly každoroční ekologickou katastrofou. Informoval o tom v úterý zpravodajský server The Times.

Studii zveřejnili vědci z Harvardovy a Kolumbijské univerzity, kteří se zaměřili na Singapur, Malajsii a Indonésii. V Indonésii propukají lesní požáry každý rok během období sucha, a podle vědců kvůli kouřovým částečkám v loňském roce jen v této zemi předčasně zemřelo více než 90 tisíc lidí. Pro porovnání - na malárii v Indonésii umírá zhruba 10 tisíc lidí ročně.

Může za to i pěstování palmového oleje

Ochránci životního prostředí navíc varují, že odhady počtu obětí mohou být příliš nízké, protože se studie zaměřují jen na následky některých druhů částic obsažených v kouři, a nepostihují tak celou šíři problému.

Příčinou většiny požárů je nelegální vypalování pralesa kvůli pěstování komerčně lukrativních plodin, jako jsou například palmy sloužící k výrobě palmového oleje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi