Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Francouzi naštvali Brity. Uprchlíkům chtějí dát britský azyl už v Calais

Autor: ČTK, mb - 
30. srpna 2016
21:51

Británie by měla začít přijímat žádosti o azyl už na území Francie v Calais. S takovým návrhem přišel starosta regionu Xavier Bertrand (51). Současná praxe takový postup neumožňuje, uprchlíci mohou požádat o azyl v Británii až poté, co dorazí na ostrov. Francouzský návrh vzbudil v Londýně odpor.

„Chci novou dohodu ohledně postupu, kdy uprchlíci žádají o azyl v Anglii. Není možné, aby pokračoval (současný stav) bez nové smlouvy mezi francouzskou a britskou vládou. Pokud britská vláda odmítá diskusi, tak v tom případě ukončíme dohodu z Touquet,“ prohlásil Xavier Bertrand.

Francouzský politik měl na mysli dohodu, která umožňuje aktivní spolupráci britské a francouzské policie. Kritici ovšem tvrdí, že Francouzi za Brity vykonávají jejich práci a Londýn by měl převzít větší díl odpovědnosti.

V Calais bydlí ve stanovém městečku, v tzv. džungli zhruba sedm tisíc lidí. Experti na migraci se ale obávají, že číslo se může zvýšit až na 10 tisíc. V okolí Calais stále častěji dochází k násilí. Největším problémem jsou útoky přistěhovalců na kamiony a další vozidla. Imigranti se také často snaží do nákladních vozů vloupat, dostat se do Británie a tam požádat o azyl.

Xavier Bertrand se domnívá, že by vyřizování žádostí o azyl v Británii již na francouzském území situaci v regionu zklidnilo. Londýn se ovšem k návrhu postavil naprosto odmítavě. Navíc by takové opatření údajně uškodilo i samotné Francii.

„Pokud by se to uvedlo do praxe, jednalo by se o obrovský magnet pro tisíce a tisíce migrantů, kteří by zamířili do Calais v naději, že získají azyl v Británii. Vůbec by to nevyřešilo problém Francouzů. Naopak, situaci by to skoro jistě ještě zhoršilo,“ myslí si bývalý velvyslanec ve Francii Peter Ricketts.

V srpnu přinesla francouzská média zprávu, že v provizorním táboře pro migranty u severofrancouzského Calais nyní žije nejvíce lidí od jeho vzniku na začátku loňského roku: zástupci prefektury v něm napočítali na 6900 obyvatel. Ještě vyšší čísla ovšem uvádějí nevládní organizace, podle nichž v tábořišti, kterému se přezdívá džungle, žije více než 9 tisíc migrantů.

Počet uprchlíků v táboře poblíž přístavu roste navzdory tomu, že se francouzské úřady opakovaně pokoušejí počet obyvatel snížit. Například letos na jaře prefektura nechala jižní část tábořiště strhnout a přesunula tisíce lidí do uprchlických center v jiných částech země.

tvujosudzmrde ( 2. září 2016 17:30 )

 Muslimové - neuznávám mezi nimi žádný rozdíl, žijí podle středověkého, primitivní pedofila Mohameda. Čím blbější, tím si vynucuje respekt násilím. Když se o těch zlotřilých znásilňovačích vyjádříme, že se chovají hůř než prasata, tak prasatům ubližujeme, ty jsou užitečná, na rozdíl od těch fanatických zrůd. A tuhle verbež nám tahá do Evropy praštěná Merkelová, Juncker, Holland i Sobotka s Chovancem a Zaorálkem, za podpory Bělobrádka. Nemělo by se zapomínat už i v komunálních volbách.Všimněte si, že muslimové vůbec nepřipouští milování z lásky. Vždy mluví jen o sexu při znásilnění a sexuálních otrokyních. Proto také mnoho z nich prosazuje ženskou obřízku. Pocity a prožitek ženy je naprosto nezajímá. Žena je pro muslima méněcenné stvoření nemající žádná práva. Možná nevíte, že kromě zoofilie a pedofilie je v islámu povolen i sex s mrtvými až do 6 hodin od úmrtí. Proto, když žena odmítne sex, může být zabita, aby k němu mohlo dojít. Ano, to je islám. Seznamte se.

Zobrazit celou diskusi