Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výhody superbohatých: Jejich domy Google nezobrazuje, na mapách jsou pole

Autor: mb - 
27. srpna 2016
13:42

Se všemocnými chapadly Google už se „obyčejní“ občané smířili. Má přehled o naší komunikaci a fotí si naše obydlí. To ovšem neplatí pro superbohaté, kteří mají výhody. Jejich domy Google View neukazuje a na mapě je místo staveb jen pusté pole. Na nespravedlivé výsady upozornil list The Financial Times.

Jako příklad uvádí světové médium ulici 23726 Long Valley Road v Kalifornii. I když se v dané oblasti nachází 648 luxusních staveb, kde údajně bydlí např. Jennifer Lopez, Justin Bieber nebo Miley Cyrus, na mapě je zobrazeno jen pusté pole a silnice, jež ho protíná. Ostatně – každý čtenář si daný fakt může ověřit zde.

Podobné uzavřené „komunity“ bohatých a slavných nejsou výjimkou. „Kdysi lidé chtěli ukázat své bohatství, nyní už to neplatí. Priority lidí se změnily, nyní je na prvním místě bezpečnost,“ říká David Forbes z realitní agentury, která obchoduje pouze s luxusními sídly.

Lidé vyhledávající tento typ bydlení chtějí mít především klid od paparazzi a hlasitých sousedů. Jinými slovy chtějí mít zajištěné naprosté soukromí, což jsou věci, které jsou pro mnoho „obyčejných“ lidí žijících ve velkoměstech nedosažitelným luxusem.

Dalším důvodem pro „utajované bydlení“ je pak bezpečnost. „Podívejte se, pokud pojede v Bentley kabrioletu v jižní Francii, tak si koledujete o problém. Po cestě se na vás přilepí několik lidí na skútrech a budou vás sledovat až do vily,“ dodává pak David Forbes.

Posledním „ochranným štítem“, který bohatí využívají, je pak síť firem, přes které své nemovitosti vlastní. Najít opravdového vlastníka je úkol nejen nesnadný, ale někdy přímo nemožný.

Zatímco boháči přinutili Google, aby jejich domy na mapě nebyly, „obyčejní“ lidé takovou možnost nemají. Většina měst a vesnic je v ČR zmapována a na fotkách jsou často zachyceni lidé, aniž by se jich někdo ptal, zda na snímcích chtějí být, či nikoliv.

toriaya ( 28. srpna 2016 14:37 )

A když už se teda podívám konkrétně na Long Valley Rd, tak tam jsou normálně domy. Váš odkaz v článku je jaksi nefunkční. Na US online katastru se dají pohodlně dohledat vlastníci současní i minulí a v případě firem lze po chvilce hledání dohledat, kdo ve firmách figuruje. Kdybyste chtěli pisálci poradit, ozvěte se.

toriaya ( 28. srpna 2016 13:56 )

Zase melete sr.a.č.ky, abyste mězi lidmi vyvolávali závist a zlou krev. Každý si může požádat o vymazání z map! Mají to tak naši příbuzní i lidé v satelitních čtvrtích v okolí!

diskutujici ( 27. srpna 2016 15:32 )

Kazdy ctenar si to muze zkontrolovat zde. A pod odkazem Praha Jinak - myslite si, ze to dela jenom Google? Na vojne jsem byl na PS ve Zvolenu. Vzdycky jsem se to snazil najit na Mapy.cz, a nemohl jsem je porad najit. A ejhle, v novych mapach kasarna jsou, ve starsich 2012 je tam jenom pole. Takze jsem se nezblaznil. Staci se podivat na ty rozdily (: https://mapy.cz/letecka-2012?x=19.1292364&y=48.5864325&z=17&source=muni&id=19729 a https://mapy.cz/zakladni?x=19.1292364&y=48.5864325&z=17&l=0&base=ophoto&sou rce=muni&id=19729

Zobrazit celou diskusi