Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fico míří za Putinem. Rád by Rusku zrušil sankce za Krym

Slovenský premiér Robert Fico jednal v Moskvě s prezidentem Putinem (archivní foto).
Slovenský premiér Robert Fico jednal v Moskvě s prezidentem Putinem (archivní foto).  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
23. srpna 2016
15:52

Slovenský premiér Robert Fico navštíví ve čtvrtek Moskvu, kde bude jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Bez dalších podrobností to dnes oznámila Ficova mluvčí. Premiér, jehož země nyní předsedá Evropské unii, v minulosti opakovaně vybízel EU ke zrušení sankcí, které Unie uvalila na Rusko v odvetě za anexi Krymu a politiku vůči Ukrajině. Tyto sankce byly naposledy prodlouženy do konce ledna příštího roku.

Fico v polovině června na sociální síti napsal, že slovenská vláda má zájem o korektní vztahy s Ruskem a během svého nadcházejícího předsednictví v Evropské unii bude ovlivňovat i charakter vztahů mezi EU a Moskvou. „Hovořili jsme také o vzájemných ekonomických vztazích a o několika společných projektech. Ruská federace je pro Slovensko důležitým ekonomickým partnerem, zvláště v oblasti energií. Slovenská vláda má zájem o vyvážené a korektní vztahy,“ uvedl Fico po telefonátu s Putinem.

Loni se Fico jako jeden z mála předních politiků evropské osmadvacítky, podobně jako český prezident Miloš Zeman, zúčastnil v Moskvě oslav výročí konce druhé světové války.

Slovensko zejména dovozem z Ruska pokrývá svou spotřebu zemního plynu a ropy.

Ve čtvrtek má mít Fico nejprve schůzku v Paříži s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a v pátek se na summitu visegrádské čtyřky ve Varšavě setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta odmítá sankce vůči Rusku zrušit, dokud Moskva nesplní všechny závazky z minských dohod, které mají urovnat konflikt na Ukrajině.

Putin minulý měsíc při návštěvě Slovinska poukázal na velký, až padesátiprocentní pokles ekonomické spolupráce Ruska s EU právě v důsledku sankcí.

tgbg ( 23. srpna 2016 20:42 )

 Fico ty nepokoje vyvolávají zločinci RUSKA podél hranic EU co staví všude ty atomové základny v ruských státech a taky ti RUŠTÍ žoldáci co jsou na Ukrajině co rozeštvávají s ruskými fašisty ty nepokoje proti UKRAJINĚ A EU!! S Putinem se kamarádit nedá. Co ten ruský Mongol zblbl, tak Rusko ohrožuje mír a chystá válku a posílá do Evropy islamisty teroristy a ničí Europu. Můžeme poděkovat RUSKÝM zločincům s jejich propagandou, co po EUROPĚ ŠÍŘÍ NENÁVIST K EU A USA A SAMOTNÍ RUŠTÍ ZLOČINCI CHTĚJÍ VÁLKU VÉST PROTI EU A USA A NÁS ZATÁHNOUT ABY MOHLI NEROSTNÉ BOHATSTVÍ ULOUPIT. VŽDYT ONI NIC NEUMÍ JEN VÁLKY A DRANCOVAT A NIČIT NÁRODY A PUTLER BY MĚL BÝT SOUZEN V HÁGU ZA ZLOČINY CO PÁCHÁ NA EVROPĚ A UKRAJINĚ !!!!!

Zobrazit celou diskusi