Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Obamova pravá ruka vytočila církev. Biden oddal gay pár a biskupové zuří

Autor: mb - 
9. srpna 2016
19:20

Americký viceprezident Joe Biden (73) oddal homosexuální pár a k činu se přihlásil na internetu. Na sociální síti Twitter zveřejnil fotografii z obřadu, který proběhl první srpnový den. Tím si ale dvojka prezidenta Baracka Obamy vysloužila hněv církve, vysoce postavení biskupové vydali prohlášení, ve kterém krok politika tvrdě kritizují. Biden se totiž prezentuje jako katolík a takto by se dle kleriků rozhodně chovat neměl.

„Když prominentní katolický politik veřejně a dobrovolně předsedá ceremonii, kde se uzavírá vztah dvou lidí stejného pohlaví, vzniká zmatek ohledně katolického učení v otázkách manželství a s tím souvisejícími otázkami morální zodpovědnosti katolíků. Co tu pozorujeme, je svědectví proti víře, místo věrného (svědectví) založeného na pravdě,“ píše v jasné narážce na Bidenův akt na stránkách Americké biskupské konference její předseda, arcibiskup Joseph Kurtz.

Spolu s ním jsou pod textem podepsaní další dva vysoce postavení církevní hodnostáři – biskup Richard Malone, předseda výboru pro Laiky, manželství, rodinu a mládež, a biskup Thomas Wenski, předseda komise pro Spravedlnost a lidský rozvoj.

„Papež František jasně potvrdil pravdu a neměnné učení církve, že svazky stejného pohlaví nemohou být v žádném případě považovány za podobné nebo jen vzdáleně analogické Božímu plánu pro manželství a rodinu. Zákonům, které předefinovaly podstatné chápání manželství, musí katolíci odporovat,“ píší dále biskupové ve svém prohlášení, aniž by však přímo Joe Bidena zmínili.

Viceprezident podporuje manželství gayů i potraty

Biden o sobě prohlašuje, že je katolík, ale přitom veřejně podporuje jak potraty, tak homosexuální manželství, která podpořil již v roce 2012. „Vůbec mě neznepokojuje skutečnost, že si muži berou muže, ženy berou ženy a heterosexuální muži berou ženy. Všichni si zaslouží stejná práva,“ prohlásil Biden již před čtyřmi roky.

Svazek dvou zaměstnanců Bílého domu se odehrál 1. srpna a Joe Biden ceremonii předsedal. Následně na sociální síť Twitter napsal: „Jsem hrdý, že můžu oddat Briana a Joea v mém domě. Nemohl bych být už více šťastný, dva dlouholetí zaměstnanci Bílého domu, dva skvělí kluci.“

Značná část katolíků v USA plně nesdílí učení církve a biskupové jsou většinou velmi zdrženliví v případě udílení sankcí. Tak např. jedním z možných trestů pro Bidena by mohl být zákaz přístupu ke svátosti přijímání (katolíci věří, že se během mše promění chléb a víno na tělo a krev Kristovu, pozn. red.). Kardinál Wuerl, jenž vede arcidiecézi ve Washingtonu a pod jehož jurisdikci Biden spadá, se však k incidentu zatím vůbec nevyjádřil.

Konzervativní kruhy v katolické církvi jsou dlouhodobě nespokojeny s vlažným vynucováním církevního učení a morálky mezi věřícími a varují, že pokud současná situace bude přetrvávat, může dojít v katolické církvi k rozkolu. Biskup Athanasius Schneider z kazašské Astany dokonce současnou situaci označil za nejhorší od ariánské hereze, která křesťanství sužovala zvláště ve 4. až 6. stol. po Kristu.

Ideologické rozdíly sužují i světskou společnost. Zatímco konzervativci vidí v tzv. právech homosexuálů hrozbu pro tradiční rodinu i chápání člověka jako takového, liberální část společnosti vnímá práva homosexuálů jako pokrok a boj za rovnoprávnější společnost, kde nejsou lidé netradiční orientace vystavováni diskriminaci.

speaker ( 9. srpna 2016 20:16 )

Pedofilove zuri.

Zobrazit celou diskusi