Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bouře v Chorvatsku: Potíže turistů, zastavené trajekty, neprůjezdné silnice

Autor: ČTK, simao - 
7. srpna 2016
16:26

Silné bouře a deště narušily dopravu v Chorvatsku a zkomplikovaly cestu turistům směřujícím k moři. Dálnice ze Záhřebu k moři je částečně zavřená, neprůjezdné jsou některé místní komunikace. Problémy se objevily i v lodní dopravě. Několik naplánovaných cest trajektů bylo zrušeno.

Letní bouře narušily v Chorvatsku dopravu na silnicích i na moři. Podle agentury HINA zůstala uzavřena dálnice spojující hlavní město Záhřeb s pobřežím Jaderského moře.

Neprůjezdné jsou i některé místní komunikace v okolí přístavu Rijeka. Zastavena byla na několika místech i trajektová doprava spojující pevninu s chorvatskými ostrovy.

Počasí 7. srpna v Chorvatsku: Polojasno, v části země oblačno a bouřky Počasí 7. srpna v Chorvatsku: Polojasno, v části země oblačno a bouřky | Reprofoto Meteopress.cz

Podle webu Svobodna Dalmacija byl vzhledem k bouřlivému počasí dočasně zastaven provoz na dálnici A1 na úsecích Sveti Rok – Posedarje směrem na Split a Zadar II – Sveti Rok ve směru na Záhřeb. Kolona se tam odhadovala v prvním případě na 9 kilometrů, ve druhém na tři.

Situaci na dálnici A1 zkomplikovala i dopravní nehoda v tunelu svatého Marka, kvůli které se mezi městy Bosiljevo a Karlovac vytvořila taktéž dlouhá kolona. U Splitu v oblasti Žrnovnica pak byla zavřena jedna ze silnic kvůli rozsáhlému požáru. S ním bojovalo na 70 hasičů z deseti jednotek.

Obytné budovy nebyly ohroženy, kvůli silnému větru nemohla vzlétnout hasicí letadla. Počasí také ovlivnilo trajektové linky v oblastech Prizna–Žigljen a Stinica–Mišnjak.

Problémy v Makedonii: Prudké deště, silný vítr a mrtví

Lokální bouře však jinak výrazněji Chorvatsko nepotrápily. A výhledově se dle chorvatských meteorologů průměrné denní tepoty budou i v pondělí pohybovat ve vnitrozemí od 24 do 29 °C, na pobřeží Jaderského moře od 29 do 32 °C. Letní sezóna tak v Chorvatsku pokračuje dál, polojasné až jasné počasí je hlášeno i na nadcházející týden, hlásí chorvatské Národní hydrometeorologické služby.

V souvislosti s počasím je však nesrovnatelně horší situace v Makedonii, kde bouře s prudkými dešti a silným nárazovým větrem zabila nejméně 17 lidí. Podle tamního ministerstva vnitra napršela během několika hodin v hlavním městě Skopje měsíční norma srážek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi