Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rusové vyvíjejí vesmírný bombardér. Atomovku má shodit do dvou hodin kamkoli

Autor: ČTK, mb - 
14. července 2016
13:10

Rusko pracuje na projektu nadzvukového bombardéru, který bude schopen během dvou hodin doletět na jakékoliv místo na zeměkouli. Z kosmické výšky shodí na nepřátelský cíl atomovou bombu a vrátí se na základnu. Informaci Moskva zveřejnila jen pár dní po summitu NATO ve Varšavě.

„Nyní pracujeme nad detaily, což nám zabere přibližně rok… Jakmile odsouhlasíme plán, začneme se stavbou motoru. V druhém roce vývoje – 2018 – vyrobíme potřebná zařízení. Možná, že jsem trochu optimistický, ale v roce 2020 bychom měli mít plně funkční produkt,“ řekl médiím velitel ruských strategických raketových sil generál Karakajev.

„Letadlo bude mít dvouproudový motor, což znamená, že bude moct pracovat v atmosféře a může se přepnout do vesmírného režimu, kdy k chodu nepotřebuje vzduch. Motor bude kombinovat dva druhy motorů – jeden letecký a druhý využívaný v kosmonautice,“ popsal plukovník Alexej Solodovnikov, co bude „srdcem“ strategického bombardéru.

Rusko přitom plánuje ukázat první prototyp motoru již letos na výstavě vojenské techniky v Moskvě Armáda 2016.

Oznámení o vývoji nového „superbombardéru“ přichází v době napjatých vztahů mezi NATO a Ruskem a jen pár dní po skončení summitu Severoatlantické aliance ve Varšavě. Moskva obvinila Západ z „démonizace Ruska“, ale zároveň nabídla alianci i vstřícnou ruku.

Ruský velvyslanec při NATO ve středu kolegům z aliančních zemí předložil návrh na zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru nad Baltským mořem. „Rusko navrhlo, jak bychom mohli řešit otázky spojené s odpovídači a leteckou bezpečností. My jsme dali jasně najevo, že to vítáme, ale také jsme požádali o další detaily,“ vysvětlil generální tajemník NATO Stoltenberg. Moskva by tak podle něj měla svou představu podrobněji vysvětlit.

Rusko i NATO uvítaly návrh Finska, které není členem Severoatlantické aliance, na povinné používání transpondérů u vojenských letadel. Tyto přístroje, známé i jako odpovídače, umožňují například civilnímu řízení leteckého provozu identifikovat letouny, a tím předcházet nebezpečným situacím.

Ruský ambasador u NATO Alexander Gruško řekl, že cesta ke stabilizaci v Evropě nespočívá v kosmetických úpravách důvěry. Alianci kritizoval za to, že v Evropě vytváří novou realitu, což podkopává vojenskou bezpečnost. Vysvětlil to počínáním NATO v Polsku a Pobaltí, kde chce aliance posílit vojenskou přítomnost. To podle Gruška jen vyvolává vojenský tlak na Moskvu a vzájemné vztahy mezi zmíněnými státy to přenáší do vojenské roviny.

„Nebezpečím je ve skutečnosti konfrontační politika NATO vystavěná na mytické hrozbě z Ruska a na vojenských přípravách na našich hranicích,“ řekl Gruško.

tvujosudzmrde ( 27. srpna 2016 11:15 )

SUPER!!!!!!!PRVNÍ BYCH ŠOUPNUL NA AMERIKU,DRUHOU NA BAŠTU MUSLIMSKYCH PRASAT MEKKU,A TŘETÍ IZRAEL!!!

kareI_kIafunda ( 14. července 2016 19:18 )

Nás osvobodila USA a Sovětská armáda, Rus velký prd.

kareI_kIafunda ( 14. července 2016 19:11 )

Umí pochodovat jako jeden šik!

jir-ka ( 14. července 2016 18:31 )

Kalí vodu předsedo . Jako vždy . Oni museli vždy mít vše nej .

kareI_kIafunda ( 14. července 2016 18:25 )

pavel215_klafundo to dělát TY, ale já už mám taky pojistku LL

Zobrazit celou diskusi