Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na ukrajinské krizi se s Ruskem neshodneme, říká NATO a řeší vzdušný prostor nad Baltem

Jens Stoltenberg (vpravo) a Alexander Gruško se ve středu setkali v Bruselu.
Jens Stoltenberg (vpravo) a Alexander Gruško se ve středu setkali v Bruselu.  (Autor: Blesk/REUTERS/Francois Lenoir)
Autor: ČTK, val - 
13. července 2016
20:42

Ruský velvyslanec při NATO ve středu kolegům z aliančních zemí předložil návrh na zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru nad Baltským mořem. Po jednání Rady NATO-Rusko to novinářům řekl generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg s tím, že spojenci nyní budou návrh studovat. Poznamenal přitom, že obě strany mají i nadále odlišný pohled na ukrajinskou krizi.

Aliance dlouhodobě žádá Rusko o vyšší předvídatelnost a bezpečnější chování ruských vojenských pilotů, kteří v mezinárodním vzdušném prostoru nad Baltem v minulých měsících opakovaně létali bez zapnutých odpovídačů nebo se velmi těsně přibližovali k vojenských plavidlům zemí Aliance.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na středeční tiskové konferenci v Bruselu Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na středeční tiskové konferenci v Bruselu | AP Photo/Darko Vojinovic
„Rusko navrhlo, jak bychom mohli řešit otázky spojené s odpovídači a leteckou bezpečností. My jsme dali jasně najevo, že to vítáme, ale také jsme požádali o další detaily,“ vysvětlil Stoltenberg. Moskva by tak podle něj měla svou představu podrobněji vysvětlit.

Rusko i NATO uvítaly návrh Finska, které není členem Severoatlantické aliance, na povinné používání transpondérů u vojenských letadel. Tyto přístroje, známé i jako odpovídače, umožňují například civilnímu řízení leteckého provozu identifikovat letouny, a tím předcházet nebezpečným situacím. Ruský ambasador u NATO Alexander Gruško podle agentury TASS řekl, že Moskva je připravena v této záležitosti s aliancí jednat. Návrh Helsinek ocenil i ruský prezident Vladimir Putin.

Lety ruských vojenských strojů bez zapnutých odpovídačů jsou ale podle generálního tajemníka NATO jen jednou částí diskuse. „Základem je bezpečné chování, létání bezpečným a profesionálním způsobem,“ poznamenal generální tajemník Aliance.

Ruský ambasador pro NATO Alexander Gruško na středeční tiskové konferenci Ruský ambasador pro NATO Alexander Gruško na středeční tiskové konferenci | REUTERS/Francois Lenoir

Středeční jednání velvyslanců zemí NATO a jejich ruského kolegy Gruška bylo první od konce dubna a také první po summitu NATO, který se konal minulý týden ve Varšavě. Aliance ve středu ruskou stranu informovala o krocích, které byly ve Varšavě schváleny.

Gruško řekl, že cesta ke stabilizaci v Evropě nespočívá v kosmetických úpravách důvěry. Alianci kritizoval za to, že v Evropě vytváří novou realitu, což podkopává vojenskou bezpečnost. Vysvětlil to počínáním NATO v Polsku a Pobaltí, kde chce Aliance posílit vojenskou přítomnost. To podle Gruška jen vyvolává vojenský tlak na Moskvu a vzájemné vztahy mezi zmíněnými státy to přenáší do vojenské roviny.

„Nebezpečím je ve skutečnosti konfrontační politika NATO vystavěná na mytické hrozbě z Ruska a na vojenských přípravách na našich hranicích,“ řekl Gruško.

Tématem rozhovorů byla i situace v Afghánistánu a na Ukrajině. „Spojenci a Rusko mají zásadní a trvalé neshody v otázce (ukrajinské) krize,“ poznamenal generální tajemník aliance. Dialog je ale podle něj právě v současné složité situaci nutný a bude pokračovat. Termín dalšího jednání ale zatím naplánován nebyl.

Podívejte se, jak funguje protiraketový štít nad Evropou, který popudil Rusko:

Video  Analýza: Jak protiraketový štít NATO chrání Česko?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

marais ( 14. července 2016 10:28 )

Rusko je Rusko... rozhodně se nesere do vzdálených krajin jako jiná velmoc! A kdo bude UA v EU živit? Merkel jde jen o rozšíření trhu, ale za jakou cenu?

marais ( 14. července 2016 10:23 )

Co jako má řešit Nato ukrajinskou krizi?To je věc Ukrajiny, at splní oprávněné požadavky Donbasu a Doněcka, které chtějí stejná práva jako mají oblasti v jiných demokratických státech /viz Německo, Švýcarsko / a není se o čem bavit! Hanaba válečným štváčům !

tgbg ( 14. července 2016 09:52 )

Rusko je dnes čistě fašistický a imperialistický stát, který vedou šílení váleční štváči Putler a Lavrov.

Samo ( 13. července 2016 23:00 )

Ať si pichnou Rusové Krym jak se říká do zádele a odtáhnou z východní Ukrajiny, kde nemají co pohledávat. Ukrajinci nikdy Rusům nevěřili a je jasné proč. To bylo pořád řečí, že jsou bratři Slované a výsledkem jejich bratrství je 10 tisíc mrtvých v konfliktu na východní Ukrajině a rozvrácená ukrajinská ekonomika. Skutečně bratrské chování a to ještě nepočítám cenu za plyn pro Ukrajinu, která je dvojnásobně vyšší než je světová cena a musí ji platit dopředu i v případě, že plyn neodeberou. To je vrchol sprostého vydírání.

Samo ( 13. července 2016 22:49 )

Zajímavý pohled Rusů na celou situaci. Oni mohou mít na hranicích s Polskem a pobaltskými státy desetitisíce vojáků a stovky raket a jiných zbraní a NATO obviňují z vytváření tlaku na přesuny vojenské síly k západním hranicím Ruska. Ty vojenské síly už tam dávno jsou a Rusům vadí, že jim NATO vidí do karet. Stejná situace je na východní Ukrajině. Tam Rusové celou dobu tvrdí, že ruská armáda nepomáhá doněckým rebelantům, ale ze satelitních snímků je patrné, že na ruské straně je celou dobu zaparkovaná vojenská technika, která odpovídá armádě o síle 40 000 vojáků. Jsou to zkrátka Rusové a ti neřeknou nikdy pravdu, ani kdyby byla nad Slunce jasná.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud