Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kim staví vlastní „Manhattan“. Novou čtvrť mrakodrapů v KLDR buduje armáda

Autor: ČTK, mb - 
13. července 2016
10:20

Panorama severokorejské metropole Pchjongjangu by měla změnit řada mrakodrapů, které nařídil postavit prezident Kim Čong-un (32). Práce se jako dříve při podobných megalomanských projektech ujali vojáci početné severokorejské armády. Začali v březnu a s výstavbou by měli být hotovi do konce roku. Panorama s mrakodrapy je ikonické přitom například pro Manhattan v New Yorku, tedy ve městě úhlavního nepřítele Severokorejců - USA.

Pchjongjang na začátku května zahájil masovou kampaň s názvem Bitva 200 dní, která má za cíl zvýšit produktivitu a uvést do chodu nový pětiletý plán. Kim ekonomický plán představil na sjezdu vládnoucí Korejské strany práce, který se poprvé po 36 letech uskutečnil letos v květnu.

V metropoli nedávno dokončili čtvrť, která je zasvěcena vědcům a která zahrnuje výškové obytné budovy, kancelářské komplexy a parky na břehu řeky. „Vědecká“ čtvrť je svým způsobem symbolem vzdoru mezinárodní kritice namířené vůči severokorejskému jadernému programu.

Centrální budova vědeckotechnologického centra má tvar odpovídající typickému vyobrazení atomu v pohledu shora. Nad vstupem na hlavní třídu této čtvrti se tyčí kovová struktura atomu a neonové atomy září v noci také po stranách dvou největších budov.

Na další nově budované pchjongjangské třídě zvané Rjomjong má nyní vyrůst nejvyšší obytná budova Severní Koreje, která bude mít 70 pater. Dále tam bude mrakodrap s 50 patry a několik dalších, jež budou mít 30 až 40 poschodí. Ulice by údajně měla poskytnout více než 3000 bytů, které budou vybaveny klimatizací, bude mít k dispozici také jesle, školku, prádelnu, poštu a další služby pro obyvatele.

„Cílem projektu je ukázat, že navzdory všemožným sankcím a tlaku amerických imperialistů a jejich následovníků dokáže KLDR prosperovat a nic pro ni není nemožné,“ uvedl Kim.

Vůdce KLDR nařídil, aby stavby byly ekologické, takže osvětlení a vytápění využívá solární panely a geotermální energii. Na střechách domů budou skleníky.

Kromě proklamovaného záměru, aby budovy byly moderní, je tam i praktické hledisko pro tyto technologie - výpadky dodávek elektřiny jsou totiž v Severní Koreji dlouhodobým problémem. Pchjongjang má spolehlivější dodávky proudu než kterékoli jiné severokorejské město, ale solární panely na balkonech bytů se v metropoli i na dalších místech staly běžným jevem.

Zálibu v gigantických budovách měl i Kimův zesnulý otec Kim Čong-il. Stavbu jedné z nich, pyramidového 105patrového hotelu Rjukjong, provázela spousta problémů a ani po desítkách let budování ještě nebyla dokončena.

Dědictvím z dob Kim Čong-ila je ale také působivá čtvrť výškových budov nacházející se nedaleko náměstí Kim Ir-sena, které se díky módním restauracím a luxusním nákupním centrům se značkovými výrobky přezdívá „malá Dubaj“ či Pchjonghattan. Dokončena byla po smrti Kim Čong-ila v roce 2012.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi