Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potvrzeno: Egyptský exprezident Mursí byl za špionáž odsouzen k doživotí

Autor: ČTK - 
18. června 2016
14:05

Trest doživotního vězení za špionáž pro Katar v sobotu vynesl soud v Káhiře nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím. V téže kauze soud potvrdil trest smrti pro šest údajných Mursího spolupracovníků, mezi nimiž jsou dva novináři arabské televize Al-Džazíra. Oznámily to zahraniční tiskové agentury.

Mursí byl hlavním obžalovaným v kauze předání tajných dokumentů týkajících se národní bezpečnosti Kataru. Předběžné rozsudky smrti dostala šestice obžalovaných v květnu, v sobotu je měl soud potvrdit, nebo zrušit po konzultacích s egyptským velkým muftím, jehož názor ale není pro soud závazný.

Novináři byli souzeni v nepřítomnosti. Televize Al-Džazíra popřela, že by některý z jejích zaměstnanců spolupracoval s Mursího vládou.

Rozsudek nad Mursím nebyl v květnu vynesen. Ve třech jiných procesech byl už ale Mursí odsouzen k trestu smrti, doživotí a dvacetiletému vězení. 

Muhammad Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ale Mursího svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí. 

Katar byl Mursího zastáncem, Egypt proto viní tuto zemi z podpory nyní zakázaného Muslimského bratrstva. Tuto sunnitskou organizaci považují od loňska některé země za teroristickou.

Zobrazit celou diskusi